SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Twarozek wiejski.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2158

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
A ja mam takie pytanie do konia (i innych):
Dlaczego twaróg jest słaby jeśli chodzi o bardzo niskie bf? Może głupio pytam ale jestem początkujący
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 311 Wiek 45 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2251
To ja solidarnie dorzucę kolejne ,,głupie,, pytanie. Wszyscy piszą by jadać twaróg półtłusty, bo jest mniej przetworzony od chudego. Na czym polega owe przetworzenie ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zrodlo wedle zyczenia: M.Załoga "Zdrowo i po polsku" Wiedza i Zycie 12/2006, i w wielu miejscach w necie. Szukajac tego artykulu okazalo sie, ze ktos go strescil tutaj na forum:
https://www.sfd.pl/[art]_Najlepsze,_bo_Nasze_;_-t431289.html

i fragm. o tym:
"Dużo osób sądzi, że dobrym źródłem Ca, jest twaróg, co w dużym stopniu mija się z prawdą, gdyż większość tego pierwiastka (80%) jest tracone z serwatką. Twaróg to chyba najgorsze źródło białka, jeśli chodzi o produkty mleczne. Ponad to ma on wyjątkowo niekorzystny tzw. wskaźnik wapniowy(czyli ilość Ca, która przypada na 1g białka), który wynosi w tym przypadku 6, a za wartość korzystną uznaje się wynik 20 i więcej. Co to oznacza? A no tyle, że nadmierne spożycie tego produktu nie tylko nie dostarcza nam odpowiedniej ilości Ca, ale też wypłukuje ten pierwiastek z organizmu. De facto, jedząc dużo twarogu osłabiamy swoje mięśnie i kości, zamiast je wzmacniać. Alternatywę może stanowić mleko, lub w przypadku nietolerancji laktozy,kefir czy jogurt.Zarówno kefir jak i jogurt są bogatym źródłem "przyjaznej" mikroflory.
Świetnym źródłem wapnia są także dojrzewające sery. Dzienne zapotrzebowanie na Ca, jest w stanie pokryć już ok 100g takiego sera (np.ementaler czy gouda). To tyle, ile 1kg twarogu, 6kg chleba, 20kg piersi z kurczaka(szerzej
znanego na forum jako "cyc z kuraka")albo skrzynia jabłek. Wskaźnik wapniowy w przypadku tego typu serów wynosi 35, co w połączeniu z korzystnym stosunkiem fosforu do wapnia, który wynosi 1:1,2, gwarantuje wysoką biodostępność Ca i dobrą mineralizację kości."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Czyli twaróg jest zły jako źródło wapnia. A jako źródło białka pełnowartościowego jest już ok?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do oceny, 80 kg

Następny temat

Piwko

WHEY premium