...
Napisał(a)
Co do obnizenia TG to bez watpienia omega-3 je obnizaja, tego nie neguje. O braku wplywu na LDL, wrecz ich podwyzszanie, to czerpie to czego sie dowiedzialem na studiach, w sumie niedawno i z badan na pubmedzie. Nie wiem juz sam, u mnie za takie stwierdzenie to z egzaminu mozna wyleciec. Naukowcy maja to do siebie, ze sie lubia sprzeczac (zeby nie bylo ja nim nie jestem .
...
Napisał(a)
I każdy zespół forsuje swoją teorię. Pamiętam - na jednych zajęciach trzeba było mówić X, a na innych Y, bo profesorzy byli ze zwalczających się zespołów.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
Właśnie kupiłem sobie opakowanie Omega 3 i zastanwiam się, czy jest istotne w jakich porach to przyjmować? Między posiłkami, przed posiłkami, a może w trakcie? Czy ma to istotny wpływ na wchłanianie i działanie?
Aha i jeszcze jedno - panie Sławku - pisał pan w ostatnim numerze SDW o antyestrogenowym działaniu Omega 3. Tak więc, czy przy skłonnościach do lipomastii naprawdę warto ten suplement włączyć do diety i będzie on w wyraźny sposób zapobiegał gromadzeniu się tłuszczu w tych niepożądanych miejscach?
Aha i jeszcze jedno - panie Sławku - pisał pan w ostatnim numerze SDW o antyestrogenowym działaniu Omega 3. Tak więc, czy przy skłonnościach do lipomastii naprawdę warto ten suplement włączyć do diety i będzie on w wyraźny sposób zapobiegał gromadzeniu się tłuszczu w tych niepożądanych miejscach?
...
Napisał(a)
Medard - wiesz jak to jest - teoria teorią, a praktyka prkatyką. Trzeba spróbować... Nic nie ryzykujesz.
Preparaty omega 3 najlepiej brać w trakcie posiłku lub po, a do posiłku koniecznie należy dodać trochę tłuszczu - np. 2 łyżki oleju lnianego do sałatki. Omega 3 rozpuszczają się w tłuszczach, więc lepiej też wchłaniają się w ich obecności.
Preparaty omega 3 najlepiej brać w trakcie posiłku lub po, a do posiłku koniecznie należy dodać trochę tłuszczu - np. 2 łyżki oleju lnianego do sałatki. Omega 3 rozpuszczają się w tłuszczach, więc lepiej też wchłaniają się w ich obecności.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
Dziękuję bardzo za tak szybką i konkretną odpowiedź!
Oleju lnianego akurat nie mam, ale oliwę z oliwek tak, więc pewnie też się nada.
Oleju lnianego akurat nie mam, ale oliwę z oliwek tak, więc pewnie też się nada.
...
Napisał(a)
Lniany jest najlepszy, bo zawiera najwięcej omega 3. Na drugim miejscu - rzepakowy. Ale oliwa też jest ok.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
Na drugim miejscu - rzepakowy
z tym rzepakowym to jest trudna sprawa
robilimy kiedys sledztwo (AD team - nie ARG Team)
i wyszlo na to ze to co my nazywamy rzepakowym nie jest tym zdrowym - canola
a canoli nie idzie dostac w PL - przynajmniej nam sie nie udalo dotrzec
a tak se tylko wpadlem na chwile
z tym rzepakowym to jest trudna sprawa
robilimy kiedys sledztwo (AD team - nie ARG Team)
i wyszlo na to ze to co my nazywamy rzepakowym nie jest tym zdrowym - canola
a canoli nie idzie dostac w PL - przynajmniej nam sie nie udalo dotrzec
a tak se tylko wpadlem na chwile
...
Napisał(a)
Biniu - nie zgłębialem tematu. Ze znanej mi literatury, to rzepakowy ma bardzo dużo omega 9, bardzo mało omega 6 i najwięcej, po lnianym, omega 3.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
kiedys gdzies slalem odpowiedz na podobne pytanie (udalo sie znalezc)
in EN
as far as I can see USDA database shows something like rapeseed oil=canola oil (I am not sure about this one sometime ago I was searching for the difference and I remember that was not the same, not sure right now) and it has in 100gr
Fatty acids, total saturated g 7.100
Fatty acids, total monounsaturated g 58.900
Fatty acids, total polyunsaturated g 29.600
has 0 g of EPA and DHA
oraz
also maybe it will be interesting - from Wikipedia
Natural rapeseed oil contains erucic acid, which is mildly toxic to humans in large doses but is used as a food additive in smaller doses. Canola is a specific variety of rapeseed bred to have a low erucic acid content. Canola was developed in Canada and its name is a combination of "Canada" and "Oil" (Canadian oil low acid, more precisely). The name was also chosen partly for obvious marketing reasons.
jak mowie trudny temat
ja omijam ten olej - rzepakowy
omega3 i oliwa z oliwek daja moje kolo 80-90% zapotrzebowania na tuszcze
reszta wiadomo tez wpadnie z nasyconych
czasem pizze trza zjesc
in EN
as far as I can see USDA database shows something like rapeseed oil=canola oil (I am not sure about this one sometime ago I was searching for the difference and I remember that was not the same, not sure right now) and it has in 100gr
Fatty acids, total saturated g 7.100
Fatty acids, total monounsaturated g 58.900
Fatty acids, total polyunsaturated g 29.600
has 0 g of EPA and DHA
oraz
also maybe it will be interesting - from Wikipedia
Natural rapeseed oil contains erucic acid, which is mildly toxic to humans in large doses but is used as a food additive in smaller doses. Canola is a specific variety of rapeseed bred to have a low erucic acid content. Canola was developed in Canada and its name is a combination of "Canada" and "Oil" (Canadian oil low acid, more precisely). The name was also chosen partly for obvious marketing reasons.
jak mowie trudny temat
ja omijam ten olej - rzepakowy
omega3 i oliwa z oliwek daja moje kolo 80-90% zapotrzebowania na tuszcze
reszta wiadomo tez wpadnie z nasyconych
czasem pizze trza zjesc
...
Napisał(a)
rzepakowy to przede wszystkim jednonienasycone KT, jak dla mnie to
"oliwa z oliwek" dla tzw. lower class. Widzialem, gdzies rzepakowy niskoeurykowy, wiec toksycznosc tu pewnie mozemy pominac. Z drugiej strony tym tokiem myslenia, to wszystko co nie jest pharmaceutical grade jest toksyczne, w tym i omega 3. Ja osobiscie odnosze sie sceptycznie do wielonienasyconych KT, za duzo wokol nich jest zrobionego szumu. Oczywiscie sa potrzebne, ale w ilosciach rozsadnych, jak dla mnie to
omega-3 2% kalorycznosci z tluszczy, a omega-6 6%. W ogole kwasy tluszczowe to bardzo drazliwy temat dla dietetykow i kazdy ma swoje teorie :).
"oliwa z oliwek" dla tzw. lower class. Widzialem, gdzies rzepakowy niskoeurykowy, wiec toksycznosc tu pewnie mozemy pominac. Z drugiej strony tym tokiem myslenia, to wszystko co nie jest pharmaceutical grade jest toksyczne, w tym i omega 3. Ja osobiscie odnosze sie sceptycznie do wielonienasyconych KT, za duzo wokol nich jest zrobionego szumu. Oczywiscie sa potrzebne, ale w ilosciach rozsadnych, jak dla mnie to
omega-3 2% kalorycznosci z tluszczy, a omega-6 6%. W ogole kwasy tluszczowe to bardzo drazliwy temat dla dietetykow i kazdy ma swoje teorie :).
Poprzedni temat
BCAA MEGA CAPS-nowość
Polecane artykuły