Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349863
w takim razie napisz mi jakie zalety widzisz w tej mące pszennej? Czy też dlaczego widzisz równość pszenicy z żytem czy też orkiszem.
Proponuję zrobić eksperyment i przez miesiąc-dwa bazować na tzw makaronie pełnoziarnistym, a następnie na lepszych źródłach - ryż, kasze, bataty, ziemniaki i samemu wyciągnąć wnioski.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-03-17 09:32:02
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
4
Napisanych postów
81
Wiek
29 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1404
Mąka orkiszowa po pierwsze robiona jest ze starej odmiany pszenicy. Poza tym otręby zawarte w mące pszennej razowej zawieraja mnóstwo witamin i składników mineralnych, ma też niskie IG.
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349863
Ale ja nie pytam o otręby, swoją drogą do niedoborów prowadzące - polecam google - kwas fitynowy , a o pszenicę zwykłą naszą "polską", nie o orkisz, nie o durum.
A niskie IG mają też np ziemniaki polane kostką stopionego smalcu.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-03-17 09:39:37
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
4
Napisanych postów
81
Wiek
29 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1404
w mąkach razowych chodzi głównie o otręby? w odpowiednich ilościach nic nie zaszkodzi! poza tym nie wpadajmy w ortoreksję... lepsza pszenna typ2000, niż żytnia typ500. Pszenica ma swoje walory smakowe i odżywcze, w tym różnego rodzaju witaminy, a razowa daje uczucie sytości dzięki otrębom i tyle. Przecież nikt normalny codziennie nie będzie w siebie wpychał pół kilo mąki pszennej...
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349863
nie rozumiesz o co pytam dalej...pomijamy typ, cokolwiek, rozpatrujemy żyto/inne wartościowe źródła a pszenicę, jakie to walory, korzystne dla racjonalnej diety ma pszenica? Może zmienimy dzięki Tobie spojrzenie na całe lata wiedzy dietetycznej i zamiast pszenicę do potęgi odradzać zaczniemy ładować klientom do oporu skoro taka wartościowa.
I kolejne pytanie co to dla Ciebie odpowiednie dawki otrębów? Gdzie takie zalecenia widziałaś?
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-03-17 09:45:38
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
4
Napisanych postów
81
Wiek
29 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1404
Jak pomijając typy mąki ... czy ja powiedziałam, że żytnie są złe? - nie. Nie jest najzdrowsza na świecie, ale do najgorszych chyba nie należy. Z biologicznego punktu widzenia pszenica korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomagając miedzy innymi perystaltykę jelit, daje też uczucie sytości dzięki zawartości (tutaj znowu się powtórzę) otrębów, które pęcznieją w żołądku.
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349863
nie potrafisz w jedną stronę to próbujesz w drugą. Nie nie napisałaś, że żytnia jest zła i nie o tym tu mówimy, bronisz pszenicy i ciągle kręcisz się w koło, w okół otrębów, które a)w zbilansowanej odpowiednio diecie specjalnie potrzebne nie są b)ich źródeł jest xxx, nie tylko pszenica c) w końcu jak google bolą - https://www.sfd.pl/-t686002.html . Tak więc jak już otręby mamy za sobą, napiszę po raz kolejny pomijamy typ mąki(skorzystaj proszę z googli i dowiedz się w końcu co to jest), bierzemy pod uwagę tylko pszenicę samą w sobie, powiedz jakie to korzyści nam przynosi i skoro jest tak wartościowa, czemu ja jak i inne osoby zajmujące się pracą nad sylwetką innych osób tak gorąco ją odradzamy?
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-03-17 09:58:46
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
4
Napisanych postów
81
Wiek
29 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1404
Piszę wyraźnie, że pszenica nie jest najzdrowsza na świecie. Moim zdaniem jako urozmaicenie diety po prostu byłaby ok. Idąc tą drogą nawet w orzeszkach ziemnych są jakieś tam minerały... Każdy rodzaj żywności coś tam zawiera, z tym ze jedno jest lepsze od drugiego. W tym przypadku żyto, owies mają przewagę nad pszenicą! :) a ciasto drożdżowe lepiej wyrasta i smakuje na pszennej...
Zmieniony przez - 94sara w dniu 2013-03-17 10:06:49
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349863
no właśnie Ty się pchasz tą drogą cały czas, witamin i minerałów masz xxx źródeł i nigdzie jako wartościowego źródła nie znajdziesz pszenicy, więc to argumentacja inwalida. Jak i wartości prozdrowotnych w niej nie uświadczysz i nie ma co drążyć tematu dalej.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]