SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

POTRENINGOWO - "sezamowo-miodowy indyk na ostro" PYCHA!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5913

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 275 Napisanych postów 3367 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18896
To kolejny przepis na danie trochę orientalne. I kolejny przepis na danie, które uwielbiam.
Słodko - pikantny sos, pachnący sezamem i miodem, do tego chrupiąca biała rzodkiew i delikatny indyk. Po prostu coś pysznego :)
Podałem to klasycznie - z ryżem. Ale równie smaczne będzie z chińskim makaronem!

Na 1x porcję potrzebujesz:

- 200g mięsa z piersi indyka
- 1x białą rzodkiew, obraną i pokrojoną w zapałki
- 1/2x marchewki, obranej i pokrojonej w półplasterki
- kilka różyczek brokułów
- 1/2x papryczki chilli, drobno pokrojonej
- 1x łyżkę oleju arachidowego
- 1x łyżkę oleju sezamowego
- 1x łyżkę nasion sezamu
- 1x łyżkę miodu
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego
- odrobinę soli
- 1x łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, rozrobioną w 1/2x szklanki zimnej wody

A robisz tak:

Indyka kroisz w paski. Na patelni dobrze rozgrzewasz olej arachidowy i wrzucasz na niego mięso. Posypujesz odrobiną soli i mieszasz. Musisz mieszać cały czas! :) Po chwili dodajesz nasiona sezamu oraz chilli i wszystko razem smażysz. Po jakiejś minucie dodajesz miód i dokładnie rozprowadzasz go po całej patelni. Teraz wrzucasz warzywa i mieszasz, podrzucasz! Chwilkę smażysz i dolewasz sos sojowy oraz olej sezamowy. Dolewasz mieszaninę skrobi ziemniaczanej z wodą, doprowadzasz do wrzenia i zdejmujesz z ognia.
I to cała filozofia. Szybko smażone, chrupiące, skwierczące i pełne smaku! :) Podajesz według upodobań - najlepsze z ryżem, jedzone pałeczkami z uśmiechem na twarzy.

SMACZNEGO! :)

Wartości BTW dla porcji z 80g ryżu basmati:
595kcal, 45g (30%) białko, 16g (24%) tłuszcze, 71g (48%) węglowodany


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 44 Napisanych postów 5517 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 54876
Mega jedzonko. Lubie takie klimaty, w weekend zrobię na 100% sog.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 174402
Paszkos jak zwykle rozwala przepisami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1447 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 21439
Gdzies ty byl? No ladne to, chyba zrobie na weekend, ale nie w niedziele;)

Znowu do przodu.... Chyba:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 275 Napisanych postów 3367 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18896
Dzięki Panowie!

KUBSZTIX: Nie było ostatnio czasu na zaglądanie tutaj... Teraz jest jakoś lepiej! Rób, rób! Polecam!
W niedzielę ładuj wafle parmezanowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 80 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3191
Dziękuję za ten przepis !! Jestem od jakiegoś czasu na LC i zaczynam się nudzić swoimi przepisami !! Zjem jutro samo mięsko z sosem bez ryżu :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Grillowana pierś i warzywa w sosie pomidorowym z ziołami

Water