SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Shake białka z monohydratem

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3026

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
np że mono należy brać na pusty żoładek - absolutnie nie ma takiej potrzeby

że powinno sie pic carbo do bialka po treningu - nie ma takiej potrzeby

że 90% przyjetego bialka spalisz - podaj źródlo takich informacji

że chłonie sie minimalna częsc - co to znaczyżę "się wchłonie"?

___________


Generalnie wygląda na to, że nie masz pojęcia o fizjologii - a zabierasz głos w jej tematyce.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sa jakies badania ze kreatyna tak samo (szybko, w takim samym %) wchlania się na wysyconą /na czczo, po treningu/ komórkę jak i taką która jest 'po posiłku' ?

rozumiem ze nie ma sensu pic carbo po treningu silowym bo ubytek glikogenu jest minimalny?

Zmieniony przez - LaHaine w dniu 2010-01-11 21:05:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
są badania gdzie podawano kreatynę z posilkiem zawierającym 50g bialka i 50g węgli - wnisoki byly takie, że zawartosc bialka i wegli nasilają wysycenie miesni kreatyną - poprzez swoj wplyw na insulinę. Z drugiej strony warto wspomniec iz wplyw samej insuliny na transport kreatyny z czasem szybko zanika, stąd też wzmacnianie kreatyny dodaktową porcją wegli, czy tez bialek i wegli - nie jest zasadna w dluzszej perspektyuwie. Ale na pewno tez niczemu nie przeszkadza.

Z reszta kreatyna naturalnie wysępuje w mięsie - co też cos sugeruje.

Tutaj abstract z badania:

J Appl Physiol. 2000 Sep;89(3):1165-71.
Protein- and carbohydrate-induced augmentation of whole body creatine retention in humans.

Steenge GR, Simpson EJ, Greenhaff PL.

School of Biomedical Sciences, University Medical School, Queen's Medical Centre, Nottingham NG7 2UH, United Kingdom.

This study investigated the effect of creatine supplementation in conjunction with protein and/or carbohydrate (CHO) ingestion on plasma creatine and serum insulin concentrations and whole body creatine retention. Twelve men consumed 4 x 5 g of creatine on four occasions in combination with 1) 5 g of CHO, 2) 50 g of protein and 47 g of CHO, 3) 96 g of CHO, or 4) 50 g of CHO. The increase in serum insulin was no different when the protein-CHO and high-CHO treatments were compared, but both were greater than the response recorded for the low-CHO treatment (both P < 0.05). As a consequence, body creatine retention was augmented by approximately 25% for protein-CHO and high-CHO treatments compared with placebo treatment. The areas under creatine- and insulin-time curves were related during the first oral challenge (r = -0.920, P < 0.05) but not after the fourth (r = -0.342). It is concluded, first, that the ingestion of creatine in conjunction with approximately 50 g of protein and CHO is as effective at potentiating insulin release and creatine retention as ingesting creatine in combination with almost 100 g of CHO. Second, the stimulatory effect of insulin on creatine disposal was diminished within the initial 24 h of supplementation.

PMID: 10956365 [PubMed - indexed for MEDLINE]





ale swoją drogą pomyśl: zalezy Ci koniecznie by kreatyna wchłonęla się szybciej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sa badania ze kreatyna konwertuje do kreatyniny /nie zaglebiajac sie w jakim stopniu bo to kwestia sporna/ jak wiadomo tluszcze spowalniaja wchlanianie skladnikow odzywczych, a prawie zawsze sa one obecne w poslkach, na chlopski rozum im dluzej jedzenie trawione, tym dluzej kreatyna znajduje sie w niekorzystnych warunkach, wniosek wydaje sie byc prosty

nie wiem czy to bylo porownanie ale nie stawialbym na tej samej polce kreatyny /minimalnej ilosci/ w miesie i takiej w postacji suplementu w proszku

Zmieniony przez - LaHaine w dniu 2010-01-12 10:00:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie zaglebiajac sie w jakim stopniu bo to kwestia sporna - to jest wlasnie kwestia istotna. Chcialbym zobaczyc badanie gdzie wypadloby iż kreatyna w istotnym stopniu konwertuje do kreatyniny. Wg danych z badań mniej niż 0,1g kreatyny w ciagu godziny konwertuje do kreatyniny w żoładku... (Persky AM, Brazeau GA, Hochhaus G. Pharmacokinetics of the dietary supplement creatine. Clin Pharmacokinet. 2003;42(6):557-74.)... Tak więc - w ogole bym się tą kwestią nie przejmował.



na chlopski rozum im dluzej jedzenie trawione, tym dluzej kreatyna znajduje sie w niekorzystnych warunkach, wniosek wydaje sie byc prosty - nie. Patrz powyżej. Poza tym poczytaj opinie na forum, bardzo wiele osob je kreatyne z posilkami notując ( wtym i ja), a niektórzy producenci wręcz zalecają taki zabieg (np MAN, na etykiecie Clouta). Dodatkowo - kreatyna ze względu na swoją słaba rozpuszczalnosc w wodzie - moze wywoływac problemy jelitowe i wrazliwych. Podanie jej z pozilkiem, eliminuje ten problem.

Poza tym przypominam, że posilek wywola odpowiedz insulinową (chyba ze sklada się z samego tluszczu), a insulina moze miec wplyw na transport kreatyny (nawet jesli jest ograniczony czasie, to jednak moze istniec).

Co do kreatyny z mięsa - to nie wiem o czym mowisz pisząc o stawianiu na tej samej półca, ale powiem tylko iż napisałem o tym by wykazac iz kreatyna naturalnie wystepuje w produktach zywnosciowych białkowych - wiec czyms naturalnym jest zpozywanie jej z jedzeniem.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-12 10:24:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ph soku zoladkowego to 1 po posilku wzrasta zasadowosc do 3

https://www.sfd.pl/5_BŁĘDNYCH_MITÓW_O_KREATYNIE_!-t537025-s3.html

badanie wklejone przez jabolcokka pokazuje ze 1g kreatyny w calosci konwertuje do kreatyniny bardzo szybko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
gdzie jest tam jakieś badanie?

badanie to np coś takigo:

http://www.jissn.com/content/4/1/17

a skrót z badania powinien wyglądac podobnie jak te dwa ponizej:

Creatineethyl ester (CEE) is a commercially available synthetic creatine thatis now widely used in dietary supplements. It comprises of creatinewith an ethyl group attached and this molecular configuration isreported to provide several advantages over creatine monohydrate (CM).The Medical Research Institute (CA, USA)claim that the CEE in their product (CE2) provides greater solubilityin lipids, leading to improved absorption. Similarly San (SanCorporation, CA, USA)claim that the CEE in their product (San CM2 Alpha) avoids thebreakdown of creatine to creatinine in stomach acids. Ultimately it isclaimed that CEE products provide greater absorption and efficacy thanCM. To date, none of these claims have been evaluated by anindependent, or university laboratory and no comparative data areavailable on CEE and CM.

Thisstudy assessed the availability of creatine from three commercialcreatine products during degradation in acidic conditions similar tothose that occur in the stomach. They comprised of two productscontaining CEE (San CM2 Alpha and CE2) and commercially available CM(Creapure&#210;).An independent laboratory, using testing guidelines recommended by theUnited States Pharmacopeia (USP), performed the analysis. Each productwas incubated in 900ml of pH 1 HCL at 37ą 1oCand samples where drawn at 5, 30 and 120 minutes. Creatine availabilitywas assessed by immediately assaying for free creatine, CEE and thecreatine breakdown product creatinine, using HPLC (UV)

After30 minutes incubation only 73% of the initial CEE present was availablefrom CE2, while the amount of CEE available from San CM2 Alpha was evenlower at only 62%. In contrast, more than 99% of the creatine remainedavailable from the CM product. These reductions in CEE availabilitywere accompanied by substantial creatinine formation, without theappearance of free creatine. After 120minutes incubation 72% of the CEEwas available from CE2 with only 11% available from San CM2 Alpha,while more than 99% of the creatine remained available from CM.

CEEis claimed to provide several advantages over CM because of increasedsolubility and stability. In practice, the addition of the ethyl groupto creatine actually reduces acid stability and accelerates itsbreakdown to creatinine. This substantially reduces creatineavailability in its esterified form and as a consequence creatines suchas San CM2 and CE2 are inferior to CM as a source of free creatine.


Department of Life Sciences, Kingston University, Penrhyn Rd, Kingston-upon-Thames, United Kingdom. 2Universityof Northumbria, Sport Sciences, Northumbria University, NorthumberlandBuilding, Newcastle upon Tyne, United Kingdom,[email protected]

---------------------------------------------------------------

All American Pharmaceutical and Natural Foods Corp. (Billings, MT, USA)claim that Kre-alkalyn&#174; (KA) a "Buffered" creatine, is 100% stable instomach acid and does not convert to creatinine. In contrast, they alsoclaim that creatine monohydrate (CM) is highly pH labile with more than90% of the creatine converting to the degradation product creatinine instomach acids. To date, no independent or university laboratory hasevaluated the stability of KA in stomach acids, assessed its possibleconversion to creatinine, or made direct comparisons of acid stabilitywith CM.

Thisstudy examined whether KA supplementation reduced the rate of creatineconversion to creatinine, relative to commercially available CM(Creapure&#210;).Creatine products were analyzed by an independent commercial laboratoryusing testing guidelines recommended by the United States Pharmacopeia(USP). Each product was incubated in 900ml of pH 1 HCL at 37ą 1oC and samples where drawn at 5, 30 and 120 minutes and immediately analyzed by HPLC (UV) for creatine and creatinine.

Incontrast to the claims of All American Pharmaceutical and Natural FoodsCorp., the rate of creatinine formation from CM was found to be lessthan 1% of the initial dose, demonstrating that CM is extremely stableunder acidic conditions that replicate those of the stomach. This studyalso showed that KA supplementation actually resulted in 35% greaterconversion of creatine to creatinine than CM. In conclusion theconversion of creatine to creatinine is not a limitation in thedelivery of creatine from CM and KA is less stable than CM in the acidconditions of the stomach.


Universityof Northumbria, Sport Sciences, Northumbria University, NorthumberlandBuilding, Newcastle upon Tyne, United Kingdom, 2Department of Life Sciences, Kingston University, Penrhyn Rd, Kingston-upon-Thames, United Kingdom. [email protected]

Jabi podał streszczenie/opis jakiegos badania bez mozliwosci wglądu w nie, w dodatku streszczenie owo zaczerpnięte jest ze strony producenta alternatywnej formy kreatyny (czyli krealkalynu), który ma bezsprzecznie interes w tym by wylansowac swoj produkt kosztem monohydratu. Malo tego - badanie przeprowadzil zespol który przyczynil siue do powstania krealkalynu . Osobiscie omijam takie "dane naukowe" szerokim łukiem, ich przydatnosc jest raczej niewielka. Niezalezne badania naukowe stoja w opozycji do wnisoków entuzjastów krealkalynu.

Poza tym skoro piszesz, że zasadowosc wzrasta w zoładku po posilku - to w takim razie wychodzi na to, ze lepiej brac kreatynę po posiłku.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-12 11:22:01
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

4 CYKL

Następny temat

Odżywki dla początkujących

WHEY premium