Masa, XXL mój kapitał
...
Napisał(a)
Witajcie. Moja mama robi jogurt z mleka i kefiru(lub czegoś innego co ma żywe kultury bakterii) gotuje mleko wlewa kefir i zostawia w ciepłym miejscu żeby sie rozwineły żywe kultury bakterii. Jest to napewno zdrowsze od jogurtów kupnych. Mam tego ok. litr na dzień można robić to w nieskończoność wystarczy troche zostawić i zagotować mleko. Zastanawiam się jakie to ma wartości odżywcze, czy wie ktoś jak to obliczyć/sprawdzić?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Sprawdz ile mama daje mleka i kefiru sprawdz ich wartosci i zsumuj.. .
GÓRA---->I am What I am
...
Napisał(a)
Szczęściaż, ile bym dał żeby móc zajadać się do woli jogurtem własnej roboty. Niestety, narazie jestem skazany na sklepowe, trzeba jednak kiedyś spróbować zrobić
...
Napisał(a)
dzięki sogi lecą nie jest trudne zrobić taki jogurt ważne żeby tym ciepłym źródłem nie było słońce bo mleko skwaśnieje
Masa, XXL mój kapitał
...
Napisał(a)
odgrzeje temat bo konkretnie o to zagadnienie chodzi, mam tę możliwość że jakiś raz w tygodniu kupuje świeże 5 litrów mleka, wlewam do gara, śmietana delikatnie zaczyna się zbierać, wtedy staram się "wybrać" mleko z dna - 0,5 l i to gotuję,studzę, dokładam łyżeczkę jogurtu kupnego, stawiam przy grzejniku i po dwóch dniach (w zimie)mam jogurt. Reszta czeka , w miarę jak śmietana się zbiera ściągam ją na bieżąco do słoika i do lodówki, gdy uzbieram prawie cały słoik (ponad 0,5 l)robię z tego masło, dodatkowo dostaje gratis solidną szklankę maślanki. chude mleko które stoi nadal w garnku czeka do porządnego ścięcia skrzepu , potem warzę na delikatnym ogniu przez 40-50 minut , na tetrową pieluchę i mam ser biały.
serwatkę wylewam, i teraz napiszcie mi czy dobrze robie że ją wylewam - czytałem że sama serwatka kwaśna jako produkt uboczny wyrobu sera jest szkodliwa.
serwatkę wylewam, i teraz napiszcie mi czy dobrze robie że ją wylewam - czytałem że sama serwatka kwaśna jako produkt uboczny wyrobu sera jest szkodliwa.
Polecane artykuły