Będę wdzięczna za poradę
...
Napisał(a)
Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych moich chlebów tzn. mam policzone makro dla chleba orkiszowego, więc czy jak upiekę chleb pszenno-owsiany to mogę bazować na makro chleba orkiszowego? Czy to będę podobne wartości chlebów obojętnie z jakich mąk są robione?
Będę wdzięczna za poradę
Będę wdzięczna za poradę
...
Napisał(a)
Witaj,
jeśli się przyjrzysz kaloryczności chlebów na zakwasie, czy to z mąki orkiszowej czy pszenno-żytniej, owsianej itd., to większość z tych chlebów ma bardzo zbliżoną do siebie wartość kaloryczną. Chyba, że zawierają dodatki typu suszone owoce, pestki dyni, słonecznika, to wtedy z pewnością kaloryczność takiego chleba będzie nieco wyższa.
Wiadomo, że jeśli chcemy być bardzo skrupulatni i codziennie liczyć dokładnie to co spożywaliśmy, to najlepszym wyjściem będzie sporządzenie kilku przepisów na chleb z dodatkami lub bez z różnego rodzaju mąk, a następnie obliczenie każdego chleba osobo i zapisanie poszczególnej wartości kalorii.
W obliczeniu takiego chleba pomoże Ci kalkulator kalorii, który znajdziesz pod tym linkiem: https://potreningu.pl/calculators/calories
Na początek oblicz kaloryczność wszystkich produktów użytych do upieczenia chleba. Następnie zważ ciasto przed pieczeniem oraz po upieczeniu. Kolejnym krokiem będzie obliczenie kaloryczności dla jednej kromki chleba (najlepiej liczyć z proporcji).
Jeśli natomiast chcesz liczyć na oko, to nie ma w tym nic złego i jak najbardziej możesz wpisać w swój dziennik chleb na zakwasie z mąki pszenno-żytniej jako chleb na zakwasie z innego rodzaju mąki.
Warto również zapoznać się z poniższym artykułem: https://potreningu.pl/articles/5770/czy-chleb-mozna-jesc-legalnie-chleb-na-zakwasie
jeśli się przyjrzysz kaloryczności chlebów na zakwasie, czy to z mąki orkiszowej czy pszenno-żytniej, owsianej itd., to większość z tych chlebów ma bardzo zbliżoną do siebie wartość kaloryczną. Chyba, że zawierają dodatki typu suszone owoce, pestki dyni, słonecznika, to wtedy z pewnością kaloryczność takiego chleba będzie nieco wyższa.
Wiadomo, że jeśli chcemy być bardzo skrupulatni i codziennie liczyć dokładnie to co spożywaliśmy, to najlepszym wyjściem będzie sporządzenie kilku przepisów na chleb z dodatkami lub bez z różnego rodzaju mąk, a następnie obliczenie każdego chleba osobo i zapisanie poszczególnej wartości kalorii.
W obliczeniu takiego chleba pomoże Ci kalkulator kalorii, który znajdziesz pod tym linkiem: https://potreningu.pl/calculators/calories
Na początek oblicz kaloryczność wszystkich produktów użytych do upieczenia chleba. Następnie zważ ciasto przed pieczeniem oraz po upieczeniu. Kolejnym krokiem będzie obliczenie kaloryczności dla jednej kromki chleba (najlepiej liczyć z proporcji).
Jeśli natomiast chcesz liczyć na oko, to nie ma w tym nic złego i jak najbardziej możesz wpisać w swój dziennik chleb na zakwasie z mąki pszenno-żytniej jako chleb na zakwasie z innego rodzaju mąki.
Warto również zapoznać się z poniższym artykułem: https://potreningu.pl/articles/5770/czy-chleb-mozna-jesc-legalnie-chleb-na-zakwasie
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły