Wiadomo, że można kupić świetną suszoną Beef Jerky w kilku smakach, ale cena 11zł za 50g to sporo. Tutaj wychodzi to po prostu taniej
Składniki:
-mięso wołowe- tutaj - 500g łopatki wołowej, po okrojeniu tłuszczu ok 430g.
-przyprawy: ja dodałem te które mi smakują, widoczne na zdjęciu
-patyczek do szaszłyków i suszarka do grzybów/piekarnik/grzejnik
Oczywiście najlepsze jest możliwie najchudsze mieso wołowe..niestety w moim tesco była dziś tylko łopatka (19zł -1kg), z której musiałem poskrawać tłuszcz.
Mięsko kroimy na cieńkie paski w poprzek włókien, o grubości 3-4 mm, potem ręką rozbijamy na jeszcze cieńsze plasterki.
Potem kazdy plasterek z obu stron dokłądnie panierujemy naszymi przyprawami. Jako, że dla mnie to substytut chipsów, dałem spooro niezdrowej soli
Tak moja mieszanka przypraw wygląda:
A dalej to już prosto- mięso na patyki, patyki na kratke pierarnika:
temperatura 70st i termoobieg. Uchylamy drzwiczki i czekamy, albo 3-4h w samym piekarniku, albo 1,5 w pierkarniku i kilka godzin na grzejniczku- wersja dla oszczędnych.
W trakcie sprawdzamy, czy mięsko jest twarde na zewnątrz, ale nie przełamuje się jak plastelina...po prostu musi być odpowiednie
Wygląda to, jak wygląda..poniekąd dzięki lipnemu aparatowi a poniekąd..że tak to wyglądać ma Kto jadł beef jerky, ten wie.
Ogólnie polecam jako zamiennik chipsów i paluszków. Można sobie zrobić w ulubionym smaku. Z ok 430g mięska kosztującego mniej niż 10zł wyszło ok 150g suszu. (to jedyny susz jaki uważam ), czyli ponad 3x taniej niż opakowanie org beef jerky- czyli 11zł za 50g.
Wartości odżywcze:
Łopatka przed suszeniem miała ok 20g białka i 5g tłuszczu- jak piszą w necie. Ja postarałem się wykroić tłuszczyk. A, że mięsko stracilo prawie 3x na wadze i tluszczyku też troszkę wykapało to nasza wołowina będzie miała ok 50g białka i ok 6g tłuszczu na 100g. Pomijam cukier, który dodałem do smaku- nie jest do dodatek obowiązkowy.
Fajna przekąska z grahamką w szkole, albo do plecaka w góry
Jeśli macie jakieś pytania, chętnie odpowiem, smacznego
Zmieniony przez - avic w dniu 2011-09-10 22:13:31
"Jeśli wrogowie cię chwalą, musiałeś popełnić błąd"
August Bebel