Odebrałem dzis opis do rezonansu ale u lekarza nie bylem bo go nie ma, bedzie dopiero za 2 tygodnie
wiec prosze o przetłumaczenie mi nazwy schorzenia z łaciny na polski i wytłumaczenia opisu bo malo z niego rozumiem.
MR kręgosłupa szyjnego
Badanie wykonano w sekwencjach SE (T1 - sag.) oraz TSE (T2 - sag.) bez wzmocnienia kontrastowego.
Kifotyzacja fizjologicznej lordozy szyjnej i także niewielkie skrzywienie boczne.
Dehydratacja tarczy międzykręgowej C3-C4.
Innych zmian dyskopatycznych nie uwidoczniono
Rezerwa płynowa przestrzeni podpajęczynówkowej worka oponowego w odcinku C4-C5 zmniejszona, w pozostałej częsci zachowana. Rdzeń kręgowy bez cech ucisku, czy też modelowania, bez zmian ogniskowych.
Innych zmian w obrębie kręgosłupa szyjnego i strukturach kanału kręgowego badaniem MR nie stwierdza się.
Wnioski:
SPONDYLOSIS CERVICALIS INCIPIENS
wiec jak prosiłem na wstepie chodzi mi o przetłumaczenie wniosku (choroby) na polski i wytłumaczeniu tego co jest w opisie.
Za kazda pomoc wielkie dzieki.
Pozdrawiam

MR kręgosłupa szyjnego
Badanie wykonano w sekwencjach SE (T1 - sag.) oraz TSE (T2 - sag.) bez wzmocnienia kontrastowego.
Kifotyzacja fizjologicznej lordozy szyjnej i także niewielkie skrzywienie boczne.
Dehydratacja tarczy międzykręgowej C3-C4.
Innych zmian dyskopatycznych nie uwidoczniono
Rezerwa płynowa przestrzeni podpajęczynówkowej worka oponowego w odcinku C4-C5 zmniejszona, w pozostałej częsci zachowana. Rdzeń kręgowy bez cech ucisku, czy też modelowania, bez zmian ogniskowych.
Innych zmian w obrębie kręgosłupa szyjnego i strukturach kanału kręgowego badaniem MR nie stwierdza się.
Wnioski:
SPONDYLOSIS CERVICALIS INCIPIENS
wiec jak prosiłem na wstepie chodzi mi o przetłumaczenie wniosku (choroby) na polski i wytłumaczeniu tego co jest w opisie.
Za kazda pomoc wielkie dzieki.
Pozdrawiam
http://wicek-lampy.cba.pl/
"profesjonalna" naprawa