od pewnego czasu podczytuje to forum i odwazylam sie dolaczyc. Dorobilam sie duuuzej nadwagi, bo dobilam prawie do 92 kg przy 170 cm wzrostu. Dlugie lata nie mialam problemu z waga, bujalam sie w okolicach 65 kg, az do 2007 roku, kiedy przy innych badaniach wyskoczyla mi nadczynnosc tarczycy. Zaczelam brac tabletki i efekt +10kg w pol roku. Na te badania poszlam, bo jakos swiezo upieczona mezatka chcialam staac sie o dziecie. Tak pewnie jeszcze dlugo nie wiedzialabym, ze z moja tarczyca jest cos nie tak. przez nadczynnosc produkowalam za malo cialka zoltego i dostalam moje pierwsze tabletki hormonalne od ginki. Bralam je przez trzy miesiace i nic. Tak sie bujalam w tym temacie az 2,5 roku temu okazalo sie, ze jest tylko jedna droga do posiadania dziecka - in vitro. I podeszlam do w sumie 5 zabiegow, bez rezulatow. 3 i 4 zostal przerwany z powodu braku odpowiedzi ze strony jajnikow, Trzykrotnie udalo uzyskac mi sie zarodeczki, ale zadne z podejsc nie zakonczylo sie sukcesem, natomiast kg rosly, raz po konskich dawkach hormonow w trakcie stymulacji, dwa zajadalam stres po nieudanych probach. Ostatnie podjescie zaliczylam w lutym tego roku. Chcialabym jeszcze ostatni raz sprobowac za kilka miesiecy, ale najpierw musze sie ogarnac ze soba, bo jest masakra. Chce zyc zdrowiej i naczyc sie ruszac, tyle, ze ja bladego pojecia o jakimkoliwek sporcie nie mam, az mi wstyd, ze taka pokraka ruchowa ze mnie. Na razie jestem na etapie odszyfrowywania tego co polecane jest dla poczatkujacych na tym forum. Cale zycie bylam uzalezniona od czekolady, bialego chleba i ziemniakow, teraz chce z tym zawalczyc, nie bedzie zarcie mna rzadzilo
Waga : 91,7
Wzrost : 170
Obwód w biuście(1) : 115
Obwód pod biustem : 90
Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 95
Obwód na wysokości pępka :108
Obwód bioder (3): 111
Obwód uda w najszerszym miejscu: 68
Obwód łydki : 44
W którym miejscu najszybciej tyjesz : brzuch
W którym miejscu najszybciej chudniesz : chyba tez brzuch
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: (jak często) spacery, len ze mnie kanapowy, ale chce to zmienic
Co lubisz jeść na śniadanie: czesto omijam sniadanie niestety, kanapki z wedlina, jajko
Co lubisz jeść na obiad : miesko, rybki, surowki, ziemniaki
Co jako przekąskę : slodycze, owoce
Co jako deser : slodycze, orzechy
Ograniczenia żywieniowe : produkty z jodem ze wzgledu na tarczyce, mam Basedowa
Stan zdrowia, czy regularnie miesiączkujesz, czy bierzesz tabletki hormonalne : mam Basedowa, ale od dwoch lat nie biore tabletek, poniewaz tsh, ft3 i ft4 mam w normie (kontroluje co 3-4 miesiace), jedynie przeciwciala mam bardzo wysokie aTPO, miesiaczka w miare regularna, raz, dwa razu w roku zdarzaja mi sie zaburzone cykle, w tym momencie nie biore zadnych tabletek. Mam pewne problemy z kregoslupem, odczuwam bole w okolicy ledzwiowej przy pochylaniu sie i prawy staw biodrowy. Probowalam biegac w zeszlym roku, ale biodra i kolana odmowily mi posluszenstwa, wiec odpuscilam
Preferowane formy aktywności fizycznej: spacery, maszerowanie
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : obecnie nic, wczesniej Femibion bez jodu i olej lniany w kapsulkach
Stosowane wcześniej diety : niegdy nie bylam na diecie, nie liczac parodniowego odstawiania slodyczy
Cel: schudniecie i przestawienie sie na aktywniejszy tryb zycia. Nie chce byc chuda i sflaczala. Nie zalezy mi tez, zeby schudnac w tempie ekspresowym, ale w takim, zeby sobie kuku nie narobic