Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12553
Napisanych postów
162258
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1242770
Cześć!
Przechodząc pod razu do sedna
Wykroki z hantlami
Tak, tylne kolano MOŻE lekko dotknąć podłogi — i nawet powinno, bo pełny zakres ruchu daje lepszy bodziec dla mięśni. Ale kluczowe słowo to „dotknąć", nie „odbić". Wyobraź sobie, że na podłodze leży jajko — musisz je delikatnie musnąć, nie rozbić. Kontroluj fazę opuszczania, podłóż pod kolano matę lub złożony ręcznik (chyba ze robisz wykrok chodzony) — zabezpieczysz staw i masz punkt odniesienia. Jeśli kolano uderza o podłogę z impetem, to znaczy, że obciążenie jest za duże albo tempo za szybkie.
Przysiad bułgarski i wysokosc podporki
Tak, wysokość ma spore znaczenie! Wyższa platforma = większy zakres ruchu = silniejsze rozciągnięcie pośladka wielkiego i czworogłowego uda. Standardowa ławka treningowa (ok. 40-45 cm) to punkt docelowy. Ale jako początkujący zacznij od niższej - 20-30 cm wystarczy (np. step, niski stołek). Dlaczego? Zbyt wysoka platforma przy słabej stabilizacji = utrata równowagi = kiepska technika. Stopniowo podnoś wysokość co 2-3 tygodnie, gdy poczujesz się pewniej i nie bedzie klopotu z rownowaga
Wyciskanie kalifornijskie
Pewnie ze mozesz, nie ma tutaj problemu, ten ruch jest specyficzny, bo o ile samo wyciskanie z klaty moze byc ok, tak negatyw i opuszczanie do czola juz wymaga sporej sily, osobiscie nie robie tego cwiczenia, bo wydaje mi sie wlasnie przekombinowane pod tym katem
Szacuny
0
Napisanych postów
53
Na forum
208 dni
Przeczytanych tematów
1220
Dziękuję Tomku za obszerną odpowiedź. Co do przysiadu bułgarskiego od razu zacząłem używać standardowej ławeczki do wyciskania klaty. Powiem Ci, że pięknie wychodzi na uda i pośladki. Czy na początku mogę jedną ręką trzymać hantle a drugą stojak na sztangę. Mam problem z równowagą. Czy od razu mam robić bez asekuracji? Czy mogę FBW lecieć planem A-A-B zamiast A-B-A i odwrotnie B-B-A niż B-B-A?