SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na masę do oceny, 85kg

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3596

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1341
Dowiem się więcej coś o tym oleju? ;)








Zmieniony przez - bialydaroo w dniu 2016-10-03 06:34:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1341
M-ka
W lnianym ważne jakie ma kwasy tłuszczowe wypisane z tyłu na etykiecie , bo nierafinowany i tłoczony na zimno może być także ten niedobry, z samych omega6. Możesz wpisać z etykiety co tam podali lub wkleić fotkę, jak nie jesteś pewien. No i będę śledzić relacje....
zdjecia do wglądu ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68467
Nie jest to pewny olej lniany.
Nam zależy na wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega3 albo konkretniej - na kwasie alfa-linolenowym ALA.
Natomiast widzę tylko ogólne info o kwasach wielonienasyconych. Do nich należą tak omega3, jak i omega6...
Nie wiadomo po prostu czy w tych wielonienasyconych, których jest 67g - dominują o3 czy może raczej o6.

Gdyby był dopisek o zawartości omega3 (albo innymi słowami kwasu alfa linolenowego lub ALA) - wtedy dopiero można mieć pewność. Może też być napisane, że olej jest wysokolinolenowy, "budwigowy".

Teraz nie wiadomo:
- czy ten olej jest dobry, tylko producent mało przezorny i nie dopisał ważnego info o zawartości o3;
- czy też może olej ma dużo omega6 i producent celowo nie wspomniał słowem o omega3, bo musiałby napisać, że ich tam jest malutko...

Tu masz dla porównania taki, o jaki chodzi:
http://www.bangla.pl/zdjecia/oleofarm-lenvitol-olej-lniany-budwigowy-d40029_2_0564.jpg
Powinno być 40-60% alfa linolenowego i jest - 45g na 90ml czyli ALA dominuje w wielonienasyconych.

No i powinien być tłoczony na zimno, nierafinowany i najlepiej niefiltrowany, z naturalnym osadem.





Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-03 08:22:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1341
M-ka
Nie jest to pewny olej lniany.
Nam zależy na wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega3 albo konkretniej - na kwasie alfa-linolenowym ALA.
Natomiast widzę tylko ogólne info o kwasach wielonienasyconych. Do nich należą tak omega3, jak i omega6...
Nie wiadomo po prostu czy w tych wielonienasyconych, których jest 67g - dominują o3 czy może raczej o6.




Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-03 08:22:33

Kurcze a kupiłem 4 flaszki tego, 500ml za 16zł. Gdybym wiedział prędzej kupiłbym inny, bo głównie ze względów omega3 zakupione
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68467
No i co tu robić... chyba najlepiej napisać do tego sklepu i zapytać czy jest to wysokolinolenowy czy niskolinolenowy olej (czy ma dużo omega3)... Tylko znając życie, mogą Ci odpisać cokolwiek, a niekoniecznie coś zgodnego z rzeczywistością.
Ja bym go zostawiła i zużyła, tylko przyszłościowo wybierała pewniejszy.
On niekoniecznie jest zły - może tylko jest źle (niedostatecznie dokładnie) opisany...
W sklepie ze zdrową żywnością powinien jednak być ten lepszy lniany; największe ryzyko trafienia na niedobry jest w markecie - cena takiego oleju jest też zwykle sporo niższa.

Nie wiem czy nie byłoby dobrze, żebyś sobie zamroził te zapasy, z wyjątkiem jednej butelki na teraz - jeśli to by był akurat ten dobry olej z dużą zawartością omega3 , to taki szybko się psuje i robi gorzki, trujący - a w niskiej temperaturze powinien wytrzymać o wiele dłużej.

EDIT: oczywiście o ile to sklep internetowy, można napisać...



Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-03 12:58:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1341
M-ka
No i co tu robić... chyba najlepiej napisać do tego sklepu i zapytać czy jest to wysokolinolenowy czy niskolinolenowy olej (czy ma dużo omega3)...

Nie wiem czy nie byłoby dobrze, żebyś sobie zamroził te zapasy, z wyjątkiem jednej butelki na teraz - jeśli to by był akurat ten dobry olej z dużą zawartością omega3 , to taki szybko się psuje i robi gorzki, trujący - a w niskiej temperaturze powinien wytrzymać o wiele dłużej.





Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-03 12:58:57


Wiadomość wysłałem, zobaczymy co to będzie ;)

No właśnie co do przechowywania, zastanawiam się jak zapas moge najkorzystniej przechować.. jest w szklanych butelkach i obawiam się, że mogłoby go rozerwać w zamrażarce, ale szkoda gdyby miał się zepsuć.. hmm

Olej kokosowy mam też tego producenta Olej Kokosowy...

Zmieniony przez - bialydaroo w dniu 2016-10-03 14:34:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68467
Oleju chyba nie rozwali (woda rozwala takie rzeczy), ale jak się boisz, to możesz przelać do czystych, suchych słoików, wstawić (pionowo) do zamrażarki, lekko zakręcić (żeby w razie czego wyszło powietrze przez nieszczelną pokrywkę) , a gdy za jakiś czas zamarznie - dokręcić szczelnie.
Zamrażam tak np. rosół w słoikach...

Kokosowy nie jest tak delikatny, jak lniany, bo ma inne, dużo trwalsze kwasy tłuszczowe, więc z nim nie powinno być żadnych problemów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1341
M-ka
Oleju chyba nie rozwali (woda rozwala takie rzeczy), ale jak się boisz, to możesz przelać do czystych, suchych słoików, wstawić (pionowo) do zamrażarki, lekko zakręcić (żeby w razie czego wyszło powietrze przez nieszczelną pokrywkę) , a gdy za jakiś czas zamarznie - dokręcić szczelnie.



czy po zamrożeniu olej nie straci na swych właściwościach ;) ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68467
Osobiście nie próbowałam, ale z tego, co mi wiadomo z internetu, to można go mrozić i nie traci właściwości, za to w zamrażarce wytrzyma około dwa razy dłużej, niż normalnie, nie psując się.
Ryby morskie też zamrażamy i nikt nie ostrzega, aby z tego powodu kwasy omega3 z ryb przestawały działać...
Chłód spowalnia utlenianie się wszelkich tłuszczy.
Możesz zamrozić trochę w małym słoiczku (czy ewentualnie w jakiejś plastikowej buteleczce) na próbę, następnie bez odkręcania rozmrozić i zobaczyć czy nic się z nim złego nie dzieje - nie skrapla woda czy coś...
Dawniej, kiedy było trzeba - mroziło się masło (które też ma nienasycone kwasy tłuszczowe) i też było po rozmrożeniu ok.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Raczej nie zamarznie w temperaturach zwykłych zamrażalników. Sprawdź i napisz

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Narzędzie do układania diety - prośba o opinię.Czy jest sens?

Następny temat

dieta 175cm 85kg

WHEY premium