Witam. Mam pytanie odnośnie łososia wędzonego na zimno w plastrach i wędzonego na gorąco. Ile mniej więcej razy w tygodniu można go spożywać ? Sama bardzo go lubię i zdążają się tygodnie gdzie wleci ok 500g (na cały tydzień). Czytałam różne opinie od tych że nie trzeba się martwić po te z różnymi przestrogami przed chorobami itp. To jak to w końcu wygląda ?
...
Napisał(a)
Cześć!
Łosoś jest jedną z ryb, która ma najwięcej kwasów omega oraz białka, dlatego jest bardzo ceniona wśród dietetyków i osób piszących diety. Problem jaki pojawia się z rybami jest kwestia zawartości metali ciężkich jakie w nich można znaleźć. Problem ten pojawia się zwłaszcza u ryb hodowanych masowo. Dlatego należy sprawdzać skąd pochodzą ryby. Najlepsze pochodzą z północnego Pacyfiku, poławiane są z reguły sieciami, podobnie z północnego Atlantyku. Ważne aby nie były z hodowli masowej. Proces wędzenia na zimno trwa dłużej niż na ciepło, ale czy jest lepszy pod kątem zdrowotnym niż na ciepło, ciężko ocenić. Na pewno efekt jest dlugotrwalszy i smak wędzenia jest bardziej wyrazisty.
Łosoś jest jedną z ryb, która ma najwięcej kwasów omega oraz białka, dlatego jest bardzo ceniona wśród dietetyków i osób piszących diety. Problem jaki pojawia się z rybami jest kwestia zawartości metali ciężkich jakie w nich można znaleźć. Problem ten pojawia się zwłaszcza u ryb hodowanych masowo. Dlatego należy sprawdzać skąd pochodzą ryby. Najlepsze pochodzą z północnego Pacyfiku, poławiane są z reguły sieciami, podobnie z północnego Atlantyku. Ważne aby nie były z hodowli masowej. Proces wędzenia na zimno trwa dłużej niż na ciepło, ale czy jest lepszy pod kątem zdrowotnym niż na ciepło, ciężko ocenić. Na pewno efekt jest dlugotrwalszy i smak wędzenia jest bardziej wyrazisty.
Polecamy również: Jakie ryby jeść?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
...
Napisał(a)
idac na cały tydzien to okolice 80g dziennie nie jest jakąś duzą ilością, jak Cię stać to możesz jeść, tylko wybieraj dobrą rybę a nie jakiegoś siekanego/rozdrobnionego bo taki ieron wie z czego mielą
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Łosoś łososiem, ale podczas wędzenia wytwarzają się szkodliwe dla organizmu człowieka związki, ponadto tracą się witaminy z grupy B i wzrasta ilość sodu. Świeży lepszy.
Zmieniony przez - LisaErikson w dniu 2021-04-01 10:02:08

Zmieniony przez - LisaErikson w dniu 2021-04-01 10:02:08
...
Napisał(a)
świeży lepszy ale zalezy jaki, odławiany czy hodowlany.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Jak by nie było, łososie kumulują w sobie metale ciężkie i dioksyny :) ja ich nie jem :D
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!