Ok
A wiec tak nadal JEdnak twierdze ze marchewka surowa ma Ig w granicach 90 a gotowana w granicach 30 (moge sie mylic ale to moje zdanie)
Podczas gotowania warzyw częśc weglowodanow zostaje wypłukana do wywaru w ktorym sie je gotuje. A potem przeciez jjemy samo warzywko a wode chlup do zlewu.
Ale jest inna strona medalu która będzie pozwalała Veronce chrupać marchewki eheh.
Chodzi o to że nawet jesli przyjmiemy że surowa marchewka ma tak jak ja mowie wysoki Ig to wedlug najnowszych badan nie bedzie ona powodowala wyrzutu insuliny tak jak inne produkty o podobnym Ig.
Dlaczego ? Otóż wymyślono inny współczynnik GL (Glycemic load)
zeby nie mieszać w skrocie powiem że według tych najnowszych badań nie liczy sie tylko Sam IG ale Ig w polaczeniu z tym czy dany produkt ma stosunkowo
duzo weglowodanow w 100 gramach czy tez nie!
A Marchewka mimo swojego duzego IG ma w 100 gramach ma jedynie 8 gram wegli czyli relatywnie mało. Suma sumarum produkty o wysoki IG i wyskiej procentowej zawartosci wegla beda nie przyjazne naszej smukłej sylwetce.
A wiec Marchewa jest ok
KAIN
Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB ,główny garkotłuk działu Odżywianie ,wielki elektronik działu Muzyka, film i książka
"Basketball,golf,football they take one ball ...No Holds Barred takes two
"