Szacuny
2
Napisanych postów
269
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1231
a tak sie zastanawiam czy sama glukoza nie bedzie lepsza od carbo
nie patrzac wogole na cene a patrzac na to ze w carbo mamy duzo chemii aby wzbogacic smak i aby byl kolorek
przeciez i tak wiekszosc przemian weglowodanowych prowadzi do powstania glukozy
a carbo rozni sie tym od samej glukozy ze jest w nim wegiel prosty wlasnie glukoza i dodatkowo wegle zlozone - maltodekstryny(o ile sie nie myle to pomagaja uzupelniac energie), maja one duze znaczenie? i czy warto je brac kosztem calej zbednej chemii zawartej w carbo?
ps. z czystej ciekawosci, po co jest glukoza w spozywczakach? jakie ma zastosowanie w kuchni? q;
Wpisz maksymalnie 3 linijki do 120 znaków w każdej. Podpisy są dynamiczne - jeśli gdzieś wyjeżdżasz, tutaj możesz umieścić odpowiednią informację.
Szacuny
3
Napisanych postów
234
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
8513
Postaram sie odowiedzeć na drugą cześć pytania, odnośnie zastosowania Glukozy w kuchni.
A zatem...
*bezpośrednie spożycie i słodzenie
*słodzenie jedzenia i płynów u niemowląt
*sprzyja percepcji słodyczy i uwydatnia smak produktów
A tu już zaporzyczone z pepees.pl
"Stosuje się ją do produkcji wyrobów cukierniczych, lodów, deserów, suchych mieszanek żywnościowych, napojów bezalkoholowych, wyrobów owocowo-warzywnych. Jest znakomitym zamiennikiem sacharozy w produkcji gum do żucia i gum balonowych. W produkcji wyrobów piekarskich glukoza krystaliczna używana jest jako naturalny czynnik wywołujący brązowienie i przedłużający trwałość produktów. Stanowi wyśmienite źródło pożywienia dla drożdży oraz działa jako czynnik wypełniający i strukturotwórczy. Dodatek glukozy w produkcji piwa i wina przyspiesza fermentację, korzystnie wpływa na bukiet aromatyczny wina i jego charakterystykę. Glukoza stosowana jest jako środek regulujący słodycz napojów wytwarzanych z udziałem koncentratów soków oraz w produkcji napojów sproszkowanych i gazowanych. W przemyśle mięsnym jest składnikiem zalew do szynek."