SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Moczenie w wodzie a INDEKS GLIKEMICZNY

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4981

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
Mam takie pytanko?
Nie wiem czy dobrze myśle ale czytając różne artykuły wywnioskowałem że jeżeli produkty skrobiowe poddamy obróbce termicznej to zwiększymy ich IG.
Jest to chyba związane z rozklejaniem skrobi do cząsteczek glukozy która się szybciej wchłania.
Mam więc ptakie pytanko?
Jeżeli zaleje płatki owsiane gorącą wodą i poczekam aż namiękna to zwiększam w ten sposób znacznie ich IG?
Oraz jak np zaleje je zimną wodą to czy wtedy IG nie wzrośnie.(nie ma tu obróbki termicznej)
Bardzo proszę o odpowiedż
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 679 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6610
Kiedy glukoza łączy się z glukozą to wydziela się woda . Czyli jest jakby większa koncentracja. W chemii nazywa się to kondensacją.

Jeżeli zjadamy całą komórkę to musi ona pęknąć w organizmie, musi być nadtrawiona, wolniutko uwalniają się z niej cukry. Nie ma wzrostu glukozy we krwi i nie jest drażniona trzustka. Natomiast jeżeli spożylibyśmy to w formie cukru, czy piwa, to od razu rośnie bardzo poziom cukru, bo się on świetnie wchłania. Czyli surowe owoce i warzywa też są najwolniej wchłaniane. Zanim strawimy sałatę, enzymy trawienne muszą się napracować.

Badania izotopowe z 1987 roku mówią:

Podawano 100 gramów glukozy w formie kroplówki ludziom hospitalizowanym. Ta ilość glukozy nie podnosiła poziomu insuliny. Była jakby niezauważona przez trzustkę. Organizm ograniczał własne tworzenie glukozy; nie wpływało to na wydzielanie się insuliny i tkanka tłuszczowa się rozpadała w ilości 180 gramów na dobę.
Przekroczenie 200 gramów dawało dopiero pewne efekty. Przy 400 gramach był już mocno hamowany rozpad tłuszczu, ale to było w formie kroplówki i bardzo powoli. Gdyby cukier podać nagle w formie „uderzeniowej” byłby „pik”, podrażnienie trzustki, insulina, potem hipoglikemia, następnie głód i w efekcie niestabilny poziom glukozy we krwi.
To jest jedna z przyczyn, że z nie przetworzonych, nie gotowanych i nie pieczonych warzyw i owoców zawsze trudniej uwalnia się glukoza i dlatego jej indeks glikemiczny jest niższy.
Druga sprawa to obecność naturalnych substancji hipoglikemicznych i antymiażdżycowych .
Istnieją. Z czosnku wyizolowano metylowany sulfotlenekaminokwasu cysteiny. On powoduje obniżenie poziomu cukru, który przemienia się w glikogen, a nie cholesterol i triglicerydy.
Czyli czosnek działa antymiażdżycowo. Mniej więcej 100 gramów czosnku na dobę powinno człowieka uchronić przed miażdżycą, nawet jeśli je węglowodany w większych ilościach niż optymalni. Proszę pamiętać, że pożywienie to nie tylko białka, tłuszcze i węglowodany.
Jest to cała apteka. Przecież kiedyś leczono ziołami. Czyli rośliny, to nie tylko BTW, ale coś więcej. Jest to ogromna ilość składników chemicznych. Kiedy stosujemy zioła mamy tego przykład. Wobec tego obniżać indeks glikemiczny mogą substancje w nich zawarte. Na rośliny trzeba więc spojrzeć kompleksowo. Np. w piwie znajdują się hormony żeńskie. Niektóre kobiety pracujące przy zbiorze szyszek chmielowych mają okres kilka razy w miesiącu.
Indeksy glikemiczne są wszechstronne, oceniają cały produkt, nie skupiają się tylko na proporcjach BTW. Nie można do nich podchodzić bezkrytycznie; np. mogą „fałszować efekty spożycia fruktozy i galaktozy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 679 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6610
i jeszcze coś :

"Biały makaron gotowany 8-12 min. ma IG 50, jeśli krócej IG maleje do 45. Ostudzenie go przed spożyciem jeszcze zmniejsza indeks. Jeśli jest z mąki pełnego przemiału indeks jest niższy o 5 jednostek.
Powyższe reguły dotyczą makaronów ze zbóż twardych, bez dodatku jaj."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
a mówi się że makaron biały nie jest dobry...a ja i tak jadam :)

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 679 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6610
wiadomo , nie jest dobry bo razowy lepszy podobnie jak ryż biały i brązowy ale kto mówi że ryż biały jest zły ? =D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
czyli jak robić namaczać płatki czy nie-
bo do tej pory nie namaczałem tylko od razu zalewałem jogutem i jadłem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 679 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6610
ja bym się tak IG nie przejmował, wszyscy mówią żeby surowych nie jeść
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
ok to bede namaczał
Dzięki
...
Napisał(a)
Usunięty przez s.m.p.a. za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2
...
Napisał(a)
Usunięty przez s.m.p.a. za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 27

biologia

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Oprogramowanie dietetyczne - jakie wybrać?

Następny temat

Spalanie tluszczyku

WHEY premium