SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

SP 80 vs. Soja85 (+ MCT)

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2368

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 668 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1686
ostatnio mialem ostra debate ze sprzedawca z zaprzyjaznionego sklepu suplowego wiec moze warto zainteresowac tematem takze forum.
Wszyscy wieszaja psy - nieslusznie - na izolacie sojowym, ze mala czesc sie wchlania i tym podobne. Tymczasem nieslusznie. Jak wynika z wielu badan KAZDE bialko jakie przyjmujemy w pozywieniu jest przyswajane w 80-92%, nawet pszeniczne, orzechowe itp.
Roznice wynikaja tylko i wylacznie z proporcji aminokwasow ktore w ramach pewnych grup wspolzawodnicza ze soba w punktach wychwytu. Dlatego, rzeczywiscie bialko jaja, serwatki jest uznawane za najlepsze poniewaz ich sklad aminokwasowy powoduje ze w istocie PROPORCJE aminokwasow sprawiaja ze najmniej z nich wyklucza sie wzajemnie poprzez "konkurowanie". Niezaprzeczalne jest ze np. w soi jest wiecej argininy czy kwasu glutaminowego ale poprzez "Zparowanie" ich z innym aminokwasem z tej samej grupy wzrasta konkurencja wychwytu i pewnie dlatego uwaza sie ze takie bialko jest gorsze.

PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) czyli z grubsza "Wynik Strawnosci Bialkowej" daje 3 zrodlom bialka najwyzsza ocene 1.0. Sa to: jajko, serwatka, soja

Ponizej artykul w ktorym wszystko to jest fachowo wyluszczone.
Dlatego zadalem w tytule posta pytanko. Czy rzeczywiscie lepiej jest opierajac sie na stereotypach brac bezkrytycznie np. System Protein 80 czy lepiej zainwestowac w Soje i wesprzec ja olejem MCT. Ja uwazam ze bez dwoch zdan to drugie.

Jesli np. 2500g SP 80 kosztuje okolo 150 zl, to za te same pieniadze mamy 2500g Sojavitu 85 + 2 buteleczki MCT.

http://www.e-caps.com/downloads/JOE/Oct05.pdf 

civic

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 668 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1686
no wlasnie policzylem ze 4 kapsy tego T-LIne beda mialy 200mg kofy i reszty tez normalnie. Troche sie rozni skladem od T-Speeda ale poprobowac mozna.

Green Tea??? Strzelam sobie dziennie 3-4x taka FILIZANE zaparzona przecietnie z 3-4 torebek albo - jak w lisciach - taka garstka co mi sie w palce nawinie :)

Duze dawki Green Tea sa termogeniczne i to czuc. Nie wiem, nie slyszalem jak to wyglada w porownaniu z Czerwona Pu-erh.

Zielonka ma opinie antyoxydantu glownie, czerwona odchudzacza. Jednak we wszystkich stakach stosuja EGCG z zielonej. Czerwona jest pol-fermentowana wiec nie wiem czy nie ma EGCG, czy ma ich wiecej....

qazar kumasz cos PORZADNIE z herbatkami to rozjasnij

civic

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 6988 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 52689
temat poruszony jest bardzo ciekawy, osobiscie uwazam ze zgodnosc z bialkiem ludzkim ma tu fundamentalne znaczenie, z tego tez powodu soja nie jest najlepszym zrodlem bialka.

-World belongs to strong and brutal-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
nie wszyscy wieszają psy
osobiście z Biniem lubimy białko sojowe - izolaty - tanie pewne źródła uzupełniania tego składnika w diecie

i wbrew pozorom - mi osobiście smakuje dosyć
(np mieszanka Olimp Provit85 - czekoladowo-orzechowa czy naturalny nawet Sojavit85)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 386 Napisanych postów 37478 Wiek 4 lata Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 126446
ja też nie jestem bezkrytycznym przeciwnikiem białka soi ale raczej jako małego dodatku do całości kompozycji białek, tak aby w miarę mozliwości i potrzeb była ich jak najwieksza różnorodność...

myślę że ważne jest również to jaki jest aminogram ale także i to w jakich połączeniach występują te aminokwasy, jakie tworzą peptydy i jakie związki które zawierają nie tylko białko ale i cukry i inne związki bo to może również znacząco wpływać na wchłanialność choć nie tylko na nią...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 3208 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 17274
wg mnie cena białek roslinnych jest bardzo konkurencyjna w porównaniu np. z białkiem serwatkowym; jako dodatek, urozmaicenie źródła pochodzenia białek jak najbardziej mogę je polecić.

Istnieją trzy rodzaje kłamstwa: przepowiadanie pogody, statystyka i komunikat dyplomatyczny.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 668 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1686
czytajcie artykul w pdfie.

zalecenia: SOJA - wysilki cardio/aeroby SERWATKA - sila, wytrzymalosc

Chodzi mi o to ze u wielu ludzi pokutuje mit gdy patrza na izolta soi "z tego co tu zjesz przyswoi ci sie moze 40%" bzdura az trzeszczy

civic

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
jasne że mit
ale takich mitów jest tysiące zauważ
niestety

jako uzupełnienie białka w ciągu dnia - izolat soi jest ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 668 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1686
kanarek, pozostaje tylko pytanie, pomijajac aminogram czyli calosciowy sklad aminokwasowy bialka - czy poszczegolne aminokwasy z soi sa identyczne chemicznie z serwatkowymi, jajecznymi czy jednak troche inne. Bo jesli identyczne, to nie ma problemu, wole nawet sojowke bo argininy ma wiecej.

Inna sprawa ze izolat soi jest - ze tak ujme - malo sycacy. Gdy sobie zamieszam w kubku 100g SP80 czy 65 to czuje ze cos zjadlem, to bialko jest CIEZSZE. natomiast izolat soi to taka pianka jak ptasie mleczko i 750g chcialoby sie wpier...c na 1x. (a zdarzalo sie, zdarzalo :)

civic

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
powiem szczerze że po prostu nie przejmuje się juz takimi ******łami bo wiem, że do tego co można zbudować naturalną drogą - praktycznie większość białek jest odpowiednia jako uzupełnienie
i wg mnie dla 95% powinno być tak samo
formę na zawody, sportową (w sensie sportu zawodowego), "wygląd adonisa" czy 120kg mięśni hoduje się na koksie jak sam wiesz

tym bardziej izolat soi jako uzupełnienie - czemu nie
i fakt - troche to lekkie

ale i tak wole zjeść coś niż uzupełniać proszkiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
zdecudowanie mity tego typu o gorszym i lepszy białku soja/serwatka obaliliśmy juz dawno.
ja na soji zeby zjadłem.
polecam, ale nie jako podstawe a uzupełnienie, jednak soja ma swoje minusy ponoć zdrowotne.
zdr.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 668 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1686
widzisz mietki w kazdej wypowiedzi mimo wszystko widac schemat. Ja tez zaczalem ze soja "wszystko w porzadku" bo osobiscie w to wierze ale...kazdy dorzuca jakies ALE. a to ze uzupenienie ALE nie podstawowe bialko, ze nic sie nie ma ALE cos tam cos tam...
Z czego to wynika? Klisza wali az po oczach widac te rezerwe, wynika pewnie wlasnie z tego tluczenia latami ze "roslinne zawsze gorsze od zwierzecego".

Dlatego postawilem pytanie, bo jakos nigdzie nie sposob znalezc konkretnej odpowiedzi: jesli kazdy aminokwas soi jest zbudowany identycznie jak serwatkowy czy jajeczny, to zapetlamy sie w absurdzie bo taki aminokwas jest po prostu struktura chemiczna i naszych miesni, enzymow i wszystkich ukladow nie obchodzi czy on z soi czy z mleka.

Jak tluszcz sie nazywa EPA czy DHA i ma wzor C22:6... nie pamietam to ch..j to obchodzi kogo czy on z dorsza czy sledzia czy rekina czy przetworzony w organizmie z np. oleju rzepakowego.

No wiec zasadniczo jesli ten wskaznik PDCAA okresla strawnosc/przyswajalnosc bialka jako 1.0 zarowno z soi jak i z serwatki czy jaja to skad nasze "ALE"

No chyba ze sa waliny lepsze i gorsze, kwas glutaminowy prawdziwy i mniej prawdziwy itp. NOZ PRZECIEZ O TO CHODZI.

civic

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ostrowia - smak

Następny temat

cyklonoid pilna sprawa

WHEY premium