Szacuny
0
Napisanych postów
20
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
623
Pilnie potrzebuję składu wartości odżywczych (BTW i poszczególnych minerałów i witaminek. Ale cokolwiek ktoś mi z tego poda to już będę szczęśliwy ;) ) kiełków brokuła i kiełków słonecznika.
Szukałem i nigdzie nie mogę znaleźć wartości odżywczych,a bardzo mi na tym zależy. Jak na złość wszędzie są kiełki rzodkiewki,lucerny,pszenicy itp.itd. a tych które szukam nie ma...
Bardzo proszę o pomoc. Ktoś coś wie na temat wartości odżywczych tych 2 rodzajów kiełków (k.brokuła i k. słonecznika) ?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6274
Napisanych postów
76055
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754964
Na pewno maja sporo witamin i minealow, jak nie ma w dzienniu posilkow czy na innych stronach z postow podwieszonych to na pewno beda na stronach zagranicznych.
Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16414
Dokladnie co zawieraja to nie znalazlam.
Kiełki słonecznika: o lekko orzechowym smaku, doskonałe jako dodatek do mieszanych sałat czy kanapek. Dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz żelaza niezbędnego w procesie krwiotwórczym. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz pierwiastki śladowe miedź i cynk. W kiełkach słonecznika znajduje się również bardzo rzadko występująca w warzywach witamina D. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.
Kiełki brokuła: są pikantne w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat. Kiełki brokuła, podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.
Szacuny
3
Napisanych postów
111
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4150
Dlaczego nie wliczal?? Przeciez to tez aminokwasy. Niektorzy wegetarianie jedza tylko produkty pochodzenia roslinnego, wiec chyba jednak organizm je wykorzystuje, bo inaczej by sie przekręcili.