Dzisiaj chciałam Wam pokazać sposób na przepyszny ,gęsty gulasz ,idealny na zimne i deszczowe dni. Możecie do tego orzepisu użyć innego mięsa np.schabu wieprzowego,rostbedu wołowego lub udźca z indyka.
Składniki:
-1kg. karkówki wieprzowej
-1kg.ziemniaków
-4-5marchwii
-3 duże cebule
-1seler i 1 korzeń pietruszki
-2 łyżki oleju
-1 mały przecier pomidorowy
-4 listki laurowe
-5 ząbków czosnku
-sól,pieprz,lubczyk(lub maggi),papryka słodka i ostra,czosnek w proszku
1.Przygotowujemy duży garnek,mięso myjemy,osuszamy i kroimy na dość dużą kostkę,następnie przyprawiamy pieprzem,słodką papryką i czosnkiem w proszku.
2.Seler i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach i dorzucamy do garnka.Cebule kroimy w kostkę ,mieszamy z mięsem i tak przygotowane wrzucamy do rozgrzanego garnka z tłuszczem,smażymy a w tym czasie przygotowujemy resztę.
3.Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w pól plastry,dorzucamy do garnka,dodajemy też listki laurowe i pokrojony w kostke czosnek.
4.Całość podlewamy wodą,ma być jej tyle aby prawie zakryć zawartość naszego garnka.
5.Zmniejszamy ogień na minimalny,przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok.1godzinę.
6.Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy,sól i doprawiamy według gustu ostrą papryką,dusimy jeszcze jakies 20 min.
7.GOTOWE!
Wartości na jedną porcję:
B:28,5
T:39,5
W:40,5
Bł.4,6
Kcal.611
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html