hehhe bylam na studiach i mialam taki przedmiot o zywnosci, jak powstaje , jak sie ja przetwarza i co z tego wychodzi. i bylam w przetworni mleczarskiej , rzezni, wytworni wedlin i mialam tam praktyki. widzialam wszystko od srodka jak wyglada i musialam sie szczegolowo o tym uczyc , wiec wiem. mleko najlepsze jest od krowy , uht to biala woda , moze jeszcze pasteryzowane ledwo daje rade. i prosze o troche kultury wypowiedzi a nie 'dawaj dobe zrodla'. tak to sie odzywaj do swoich kolegow.
...
Napisał(a)
no tak sie sklada ze tez sie o tym ucze. wartosci odzywcze mowia same za siebie. wiadomo ze najlepsze od krowy, ale tam tez pewne niebezpieczenstwa sa. a arugment - musialem sie uczyc wiec wiem , jakos mnie nie przekonuje, stad pytanie o zrodla. popieraj czyms swoje wypowiedzi to nie bedzie takiego pytania
...
Napisał(a)
a czy reszta wypowiadających się podała swoje źródła doświadczenia/wiedzy? ja odpowiedziałam na pytanie zadane według swojej wiedzy i to jest moja opinia subiektywna, tak jak każdego wypowiadającego się .
ale dobra, przepiszę Ci kawałek skryptu -
straty w mleku pod wpływem ogrzewania:
-zmieniona mikroflora mleka
-straty witamin
-denaturacja bialek serwatkowych i odsloniecie grup sulfhydroksylowych, ich interakcja z kazeina
-powstanie smaku gotowania
-zmiany w kazeinie (defosforylacja, hydroliza k-kazeiny)
-inaktywacja enzymow
-precypitacja fosforanu wapnia
-obnizenie pH
-zmniejszenie zdolnosci koagulacyjnej mleka pod wplywem podpuszczki
-zmniejszenie smietankowania mleka
-brunatnienie mleka (reakcja Maillarda)
nie kaz mi prosze, tego przekladac na mowe potoczna/tlumaczyc , skoro uczysz sie o zywnosci powinienes wszystko dokladnie zrozumiec ( a mi sie nie chce tego wyjasniac, poza tym odpowiedzialam anpytanie-moim zdaniem jest niezdrowo pic 2 litry mleka dziennie ) .
dodam tez ze moja wiedza nie dotyczy tylko materialu z uczelni ,ale jest wynikiem czytania i dowiadywania sie z roznych zrodel, ksiazek , programow dokumentalnych ,internetu itd.itp.
ale dobra, przepiszę Ci kawałek skryptu -
straty w mleku pod wpływem ogrzewania:
-zmieniona mikroflora mleka
-straty witamin
-denaturacja bialek serwatkowych i odsloniecie grup sulfhydroksylowych, ich interakcja z kazeina
-powstanie smaku gotowania
-zmiany w kazeinie (defosforylacja, hydroliza k-kazeiny)
-inaktywacja enzymow
-precypitacja fosforanu wapnia
-obnizenie pH
-zmniejszenie zdolnosci koagulacyjnej mleka pod wplywem podpuszczki
-zmniejszenie smietankowania mleka
-brunatnienie mleka (reakcja Maillarda)
nie kaz mi prosze, tego przekladac na mowe potoczna/tlumaczyc , skoro uczysz sie o zywnosci powinienes wszystko dokladnie zrozumiec ( a mi sie nie chce tego wyjasniac, poza tym odpowiedzialam anpytanie-moim zdaniem jest niezdrowo pic 2 litry mleka dziennie ) .
dodam tez ze moja wiedza nie dotyczy tylko materialu z uczelni ,ale jest wynikiem czytania i dowiadywania sie z roznych zrodel, ksiazek , programow dokumentalnych ,internetu itd.itp.
...
Napisał(a)
1, zmieniona mikroflora mleka- to niekoniecznie minus. wykonywane w celu zabicia bakterii chorobotworczych. jak ci zalezy na mikroflorz wybierasz jogurt w ktorym zabite sa chorobotworcze a dodane prozdrowotne
2, straty witamin sa calkiem male. nawet w uht nie sa jakies wielkie
3, przy pasteryzacji nie jest to jeszcze problemem. nie ta dlugosc procesu.
4, gotowania, nie gotujemy a pasteryzujemy. smak sie troche zmienia ale bez przesady. smakosz mnie zwymysla no ale ja smakoszem nie jestem.
5, nie znam danych, nie sadze jednak by przy pastyeryzacji byly znaczne. jednak nei chce palic glupa
6, inaktywacja enzymow. czesciowa. nie sadze by bylo specjalne znaczenie zywieniowe.
7, nie widzialem danych, nie moge sie odniesc. suchy myslnik tez nie wiele daje. ciezko skomentowac
8, pasteryzowane nadal ma lekko alkalizujace. uht szczerze nie pamietam
9, nie czytalem o tym konkretnie, problem kogos kto sery robi, nie tego kto pij mleko.
10, do tego punktu w kontekscie dyskusji nei warto sie odnosic
11, nie w takim czasie procesu i temperaturze.
wporzadku, nie zarzucam ci braku wiedzy, jednak wydajesz sie byc bardzo stronniczy. ja rowniez uwazam ze picie 2 litrow mleka hjest nie zdrowy. co juz w tym temacie stwierdzilem. sam rowniez nie przepadam , jednak jest taki trend na forach sportowych - jechac po mleku nie wiedzac o czym mowa. stad post o zrodlach. mowisz ze byles na praktykach. rozumiem ze mozna po takich miejscach nabrac zniechecenia do produktow, ale uwiez ze nabralbys go po wieszkosci roznych miejsc. przy hodowli narzekalsbys na karmienie paszami z hormonami, przy przetworstwie miesnym - konserqwanty azotyny azotany wrzucanie bialek roslinnych i inne bzdury. wlasnuie przy innych branzach mleczarnie wydaja mi sie calkiem... lagodne
2, straty witamin sa calkiem male. nawet w uht nie sa jakies wielkie
3, przy pasteryzacji nie jest to jeszcze problemem. nie ta dlugosc procesu.
4, gotowania, nie gotujemy a pasteryzujemy. smak sie troche zmienia ale bez przesady. smakosz mnie zwymysla no ale ja smakoszem nie jestem.
5, nie znam danych, nie sadze jednak by przy pastyeryzacji byly znaczne. jednak nei chce palic glupa
6, inaktywacja enzymow. czesciowa. nie sadze by bylo specjalne znaczenie zywieniowe.
7, nie widzialem danych, nie moge sie odniesc. suchy myslnik tez nie wiele daje. ciezko skomentowac
8, pasteryzowane nadal ma lekko alkalizujace. uht szczerze nie pamietam
9, nie czytalem o tym konkretnie, problem kogos kto sery robi, nie tego kto pij mleko.
10, do tego punktu w kontekscie dyskusji nei warto sie odnosic
11, nie w takim czasie procesu i temperaturze.
wporzadku, nie zarzucam ci braku wiedzy, jednak wydajesz sie byc bardzo stronniczy. ja rowniez uwazam ze picie 2 litrow mleka hjest nie zdrowy. co juz w tym temacie stwierdzilem. sam rowniez nie przepadam , jednak jest taki trend na forach sportowych - jechac po mleku nie wiedzac o czym mowa. stad post o zrodlach. mowisz ze byles na praktykach. rozumiem ze mozna po takich miejscach nabrac zniechecenia do produktow, ale uwiez ze nabralbys go po wieszkosci roznych miejsc. przy hodowli narzekalsbys na karmienie paszami z hormonami, przy przetworstwie miesnym - konserqwanty azotyny azotany wrzucanie bialek roslinnych i inne bzdury. wlasnuie przy innych branzach mleczarnie wydaja mi sie calkiem... lagodne

...
Napisał(a)
ok. tylko taki mały szczególik- jestem dziewczyną!!!! wskazuje na to mój nick oraz forma żeńska,jaką używam w swoich wypowiedziach.


...
Napisał(a)
nie jest to zle zrodlo bialka
no to je sobie pij nawet w 100 litrach dziennie
wół,rybki,kurak,jaja i mleczko się chowa
no to je sobie pij nawet w 100 litrach dziennie

wół,rybki,kurak,jaja i mleczko się chowa
...
Napisał(a)
Co do mleka to należy jeszcze wziąć pod uwagę ze krowy bardzo często są faszerowane hormonami aby utrzymać je w stanie sztucznej ciąży by dawały więcej mleka. Część tych hormonów na pewno przedostaje się do mleka i biorąc pod uwagę że większość hormonów rozpuszcza się w tłuszczach zalecam picie mleka o jak najniższej zawartości tłuszczu.
Marzenia: Kulturystyka Klasyczna
...
Napisał(a)
hilde napisalem w 1-2 posilkach jestjak nabardziej ok. jak masz inne zdanie to daj rzeczowe argumenty.
alcara - najmocniej przepraszam. jestem troche chaotyczny ostatnio. co widac po literowkach chyba.
alcara - najmocniej przepraszam. jestem troche chaotyczny ostatnio. co widac po literowkach chyba.
...
Napisał(a)
Witam po paru latach przerwy.
Co do mleka to większość gada bzdury ze nie zdrowe ze bialko do kitu.
A pytanie mam do tych ekspertow czy bialko serwatkowe jest do kitu? a z czego je sie robi? No wlasnie z mleka.
Co do mleka mozna pic a nawet jest wskazane spozywać produkty mleczne.
Co do mleka podczas pasteryzacji ktora jest podgrzaniem mleka do temp ok 90 dokladnie nie pamietam na okres kilku sekund wiec spokojnie tam sie nic nie denaturuje ze jest sama woda.
Co do uht to jest to poprostu sterylizowane mleko a nie sama woda.
Mleko od rolnika ma w zaleznosci od pory roku od 3.7 lato do 4,5 nawet w zime. Smietanke sie odwirowywuje na wirowkach i zostawia pewien procent ktory widzicie w sklepach :)
Co do mleka dzieciom jak najbardziej jest potrzebne jak byles maly i mama dawala Ci mleko nie powinienes miec nietolerancji na bialka mleka ma je 0,8% populacji, gorszym problemem jest laktoza cukier ktory jest slabo przyswajalny szczegolnie przez osoby starsze i to on wywoluje tzw czyszczenie kiszek
Wracjac do mleka to warto je pic tak samo jak i produkty mleczne w szczegolnosci twarogi serki wiejskie czy nawet sery zolte szczegolnie na noc poniewaz glownym bialkiem mleka jest dlugo trzymajaca kazeina :)
Co do mleka to większość gada bzdury ze nie zdrowe ze bialko do kitu.
A pytanie mam do tych ekspertow czy bialko serwatkowe jest do kitu? a z czego je sie robi? No wlasnie z mleka.
Co do mleka mozna pic a nawet jest wskazane spozywać produkty mleczne.
Co do mleka podczas pasteryzacji ktora jest podgrzaniem mleka do temp ok 90 dokladnie nie pamietam na okres kilku sekund wiec spokojnie tam sie nic nie denaturuje ze jest sama woda.
Co do uht to jest to poprostu sterylizowane mleko a nie sama woda.
Mleko od rolnika ma w zaleznosci od pory roku od 3.7 lato do 4,5 nawet w zime. Smietanke sie odwirowywuje na wirowkach i zostawia pewien procent ktory widzicie w sklepach :)
Co do mleka dzieciom jak najbardziej jest potrzebne jak byles maly i mama dawala Ci mleko nie powinienes miec nietolerancji na bialka mleka ma je 0,8% populacji, gorszym problemem jest laktoza cukier ktory jest slabo przyswajalny szczegolnie przez osoby starsze i to on wywoluje tzw czyszczenie kiszek

Wracjac do mleka to warto je pic tak samo jak i produkty mleczne w szczegolnosci twarogi serki wiejskie czy nawet sery zolte szczegolnie na noc poniewaz glownym bialkiem mleka jest dlugo trzymajaca kazeina :)
http://www.sfd.pl/Fat_joe_Listopad-t299792.html
LISTOPAD 2006
...
Napisał(a)
rzeczowy argument- choćby dlatego, że są lepsze alternatywy (które podałem wcześniej), a ja wychodzę z założenia, że jak można coś zrobić lepiej dla swojego organizmu, to tak robię.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!