Potem się zastanowię, czy warto się trudzić. Jeżeli będzie mi służyć to pieczywko i upewnię się, że to zdrowe - to pewnie non stop. Dam znać za jakiś czas :)
...
Napisał(a)
To, co otrzymałem, nadaje się raczej do zjedzenia w samotności i wstydzie. Jeden niedopieczony, jeden za kwaśny (drożdże za długo hulały w cieście, to była druga tura). Lepszy wynik miałbym, gdybym wcześniej wpadł na Twoje wskazówki. Ale na pewno zrobię jeszcze raz, żeby się zrehabilitować.
Potem się zastanowię, czy warto się trudzić. Jeżeli będzie mi służyć to pieczywko i upewnię się, że to zdrowe - to pewnie non stop. Dam znać za jakiś czas :)
Potem się zastanowię, czy warto się trudzić. Jeżeli będzie mi służyć to pieczywko i upewnię się, że to zdrowe - to pewnie non stop. Dam znać za jakiś czas :)
...
Napisał(a)
jak duży brać pojemnik na ten zakwas?? bo dzisiaj mam drugi dzień hodowli i słoik 2l już jest prawie pełny
...
Napisał(a)
miałem taki w domu często, fajna sprawa świeży niebo w gębie u mnie był jeszcze z dodatkiem śliwek, słonecznika, itd. super, sog
Twoje wymówki są śmieszne.
...
Napisał(a)
Mój pierwszy pełnoziarnisty chlebek (pszenny)
Skład:
Mąka (Lubella pełnoziarnista - po składzie minerałów wnioskuję, że typ mieści się w granicach 1750-2000, pod warunkiem, że nic do niej nie dodają)
Woda
Sól
Relacje z posiłku:
Zrobiłem sobie kanapki z szynką, twarogiem i pomidorem - masakra. Ten chleb jest 100x lepszy niż taki zwykły kupowany w sklepie, już nie mówię o tych pełnoziarnistych (tzw. eco), które w ogóle mi nie smakowały.
Kosztowo wychodzi ok. 3,50-4,00zł (łącznie z pieczeniem) za 1,3kg chleba, więc praktycznie cena ta sama, co zwykły 900g chleb i 2-4x tańszy od tych pełnoziarnistych. Dodając do tego wszystkie minerały itd. jestem w stanie powiedzieć, że chlebek jest bezcenny i od teraz zawsze będą go robił. Planuję teraz upiec żytni i mieszany, jak zrobię to wkleję fotki.
Zmieniony przez - nitro_nms w dniu 2010-10-14 12:56:44
Skład:
Mąka (Lubella pełnoziarnista - po składzie minerałów wnioskuję, że typ mieści się w granicach 1750-2000, pod warunkiem, że nic do niej nie dodają)
Woda
Sól
Relacje z posiłku:
Zrobiłem sobie kanapki z szynką, twarogiem i pomidorem - masakra. Ten chleb jest 100x lepszy niż taki zwykły kupowany w sklepie, już nie mówię o tych pełnoziarnistych (tzw. eco), które w ogóle mi nie smakowały.
Kosztowo wychodzi ok. 3,50-4,00zł (łącznie z pieczeniem) za 1,3kg chleba, więc praktycznie cena ta sama, co zwykły 900g chleb i 2-4x tańszy od tych pełnoziarnistych. Dodając do tego wszystkie minerały itd. jestem w stanie powiedzieć, że chlebek jest bezcenny i od teraz zawsze będą go robił. Planuję teraz upiec żytni i mieszany, jak zrobię to wkleję fotki.
Zmieniony przez - nitro_nms w dniu 2010-10-14 12:56:44
...
Napisał(a)
zrobiłam dzisiaj i jak na pierwszy raz to nawet całkiem nieźle wyszedł,a już myślałam,że będzie klapa,bo nie wyrastał
zakwas z mąki żytniej natomiast reszta mąka orkiszowa
ogólnie smak mmm...
Zmieniony przez - vena84 w dniu 2010-11-11 21:36:22
zakwas z mąki żytniej natomiast reszta mąka orkiszowa
ogólnie smak mmm...
Zmieniony przez - vena84 w dniu 2010-11-11 21:36:22
moje serce i umysł będą pchać mnie do walki,gdy ręce i nogi będą zbyt słabe...
http://www.sfd.pl/temat621220
...
Napisał(a)
https://www.sfd.pl/Chleb_razowy_wieloziarnisty-t597418.html
Pieczemy taki co tydzień. Raz od znajomej dostaliśmy łyżkę zaczynu i teraz z każdego wyrobionego ciasta bierzemy dużą łychę do słoiczka i do lodówki na 7-10 dni. Warto dodać ziaren.
Pieczemy taki co tydzień. Raz od znajomej dostaliśmy łyżkę zaczynu i teraz z każdego wyrobionego ciasta bierzemy dużą łychę do słoiczka i do lodówki na 7-10 dni. Warto dodać ziaren.
...
Napisał(a)
chłopie nie reklamuj swojego placka w moim temacie, to primo.
niedługo zrobię modernizacje przepisu, dam jakieś zdjęcia i wskazówki.
ogólnie widzę że chleby wam ładne powychodziły, gratulację ;]
niedługo zrobię modernizacje przepisu, dam jakieś zdjęcia i wskazówki.
ogólnie widzę że chleby wam ładne powychodziły, gratulację ;]
...
Napisał(a)
Pomyśl po co mam wklejać zdjęcia i opisywać jak upiekłem skoro zrobiłem to w innym temacie a Twojego zakalca po prostu nie widziałem wcześniej
Zmieniony przez - grrubas w dniu 2010-11-19 08:07:39
Zmieniony przez - grrubas w dniu 2010-11-19 08:07:39
Poprzedni temat
makaron z piersią i warzywami na ostro
Następny temat
Pieczeń z indyka
Polecane artykuły