SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prawdziwy razowiec

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 26633

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 28
To, co otrzymałem, nadaje się raczej do zjedzenia w samotności i wstydzie. Jeden niedopieczony, jeden za kwaśny (drożdże za długo hulały w cieście, to była druga tura). Lepszy wynik miałbym, gdybym wcześniej wpadł na Twoje wskazówki. Ale na pewno zrobię jeszcze raz, żeby się zrehabilitować.

Potem się zastanowię, czy warto się trudzić. Jeżeli będzie mi służyć to pieczywko i upewnię się, że to zdrowe - to pewnie non stop. Dam znać za jakiś czas :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jak duży brać pojemnik na ten zakwas?? bo dzisiaj mam drugi dzień hodowli i słoik 2l już jest prawie pełny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 348 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6747
miałem taki w domu często, fajna sprawa świeży niebo w gębie u mnie był jeszcze z dodatkiem śliwek, słonecznika, itd. super, sog

Twoje wymówki są śmieszne.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 100 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3783
Mój pierwszy pełnoziarnisty chlebek (pszenny)

Skład:
Mąka (Lubella pełnoziarnista - po składzie minerałów wnioskuję, że typ mieści się w granicach 1750-2000, pod warunkiem, że nic do niej nie dodają)
Woda
Sól

















Relacje z posiłku:
Zrobiłem sobie kanapki z szynką, twarogiem i pomidorem - masakra. Ten chleb jest 100x lepszy niż taki zwykły kupowany w sklepie, już nie mówię o tych pełnoziarnistych (tzw. eco), które w ogóle mi nie smakowały.
Kosztowo wychodzi ok. 3,50-4,00zł (łącznie z pieczeniem) za 1,3kg chleba, więc praktycznie cena ta sama, co zwykły 900g chleb i 2-4x tańszy od tych pełnoziarnistych. Dodając do tego wszystkie minerały itd. jestem w stanie powiedzieć, że chlebek jest bezcenny i od teraz zawsze będą go robił. Planuję teraz upiec żytni i mieszany, jak zrobię to wkleję fotki.



Zmieniony przez - nitro_nms w dniu 2010-10-14 12:56:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 100 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3783
Żytni:
podobnie jak wcześniej, skład: mąka, woda, sól
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 14945 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 56805
zrobiłam dzisiaj i jak na pierwszy raz to nawet całkiem nieźle wyszedł,a już myślałam,że będzie klapa,bo nie wyrastał

zakwas z mąki żytniej natomiast reszta mąka orkiszowa

ogólnie smak mmm...










Zmieniony przez - vena84 w dniu 2010-11-11 21:36:22

moje serce i umysł będą pchać mnie do walki,gdy ręce i nogi będą zbyt słabe...

http://www.sfd.pl/temat621220

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
https://www.sfd.pl/Chleb_razowy_wieloziarnisty-t597418.html

Pieczemy taki co tydzień. Raz od znajomej dostaliśmy łyżkę zaczynu i teraz z każdego wyrobionego ciasta bierzemy dużą łychę do słoiczka i do lodówki na 7-10 dni. Warto dodać ziaren.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
chłopie nie reklamuj swojego placka w moim temacie, to primo.

niedługo zrobię modernizacje przepisu, dam jakieś zdjęcia i wskazówki.

ogólnie widzę że chleby wam ładne powychodziły, gratulację ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
Pomyśl po co mam wklejać zdjęcia i opisywać jak upiekłem skoro zrobiłem to w innym temacie a Twojego zakalca po prostu nie widziałem wcześniej

Zmieniony przez - grrubas w dniu 2010-11-19 08:07:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
ciesze się że ci smakuje mój chleb
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

makaron z piersią i warzywami na ostro

Następny temat

Pieczeń z indyka

WHEY premium