Szacuny
4
Napisanych postów
217
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11724
Jak nie ma sezonu to raczej trudno, bo w sklepach organicznych jest dosyć drogo. Najlepiej w sezonie porobić jakieś własne zapasy zaopatrując się na wsi u rolników/jeździć sobie na targ gdzie przyjeżdżają rolnicy i sprzedają swoje uprawy. Zawsze można takiego rolnika podpytać czy stosuje pestycydy, ewentualnie poszukać takiego, do którego będziemy mogli jeździć i u niego się zaopatrywać. Wtedy masz jedzenie na bieżąco, a na zimę możesz ususzyć owoców, porobić zapasy dobrych jakościowo nasion i orzechów. I w miarę możliwości jadł jak najwięcej żywności z pewnego źródła, ale dopóki sam tego nie hodujesz to bądźmy szczerzy - i tak nie będziesz do końca pewny co jesz więc moim zdaniem nie ma co popadać w paranoje. Ja jem też marketowe (szczególnie banany - wczoraj chyba 8 poszło :P), ale staram się bardziej kupować w osiedlowym sklepie, gdzie znam trochę sprzedawczynię i mogę podpytać skąd bierze, czy to polskie itd. W razie jakichś pytań pisz śmiało ;]
Szacuny
4
Napisanych postów
217
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11724
Takie komercyjne kakao jest już zniszczone. Gdzieniegdzie można dostać ziarna kakao, ale zapewne są drogie. Na zachodzie można kupić surowy proszek kakao - wtedy nie jest ani odtłuszczany ani zbędnie przetworzony - niestety w Polsce jeszcze tego typu produkty nie są popularne ani dostępne. Dobrym i zdrowym zamiennikiem kakao jest KAROB - mączka chleba świętojańskiego. Nie wiem na ile jest to surowe, ale zdrowsze i smaczniejsze niż te kakao u nas. Znajdziesz w większości sklepów ze zdrową żywnością. Ostatnio jak kupowałem to kosztował mnie jakieś 7 zł za chyba 150g.
Szacuny
47
Napisanych postów
7997
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
70855
To kiepsko.
Orientujesz sie jak przerabiają ziarno kakaowe na niezniszczony proszek ? Sądzisz, że w niemczech bym to dostał ?
Po czym mam poznać, że dane kakao jest 'ok' ?
Lepiej mam szukać samych ziaren czy już ich przerobionych na kakao ?
Bo mam pewne kontakty w niemczech to może tam by mi ktoś poszukał tylko musze wiedzieć czy szukać samych ziaren kakaowca czy proszku.
Szacuny
4
Napisanych postów
217
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11724
W Niemczech na pewno są surowe ziarna kakao bo widziałem w jednym ze sklepów internetowych ale już nie pamiętam adresu - z tym, że za jakieś 5-7 euro za 100g - kosmiczna cena wg mnie, a bez kakao też można żyć. Więcej info znajdziesz wpisując po prostu w google raw chocolate/raw cacao powder itd.