Szacuny
6
Napisanych postów
333
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1472
to nie zmienia faktu, ze zadalem pytanie. i to nie jakies tam moje paluszki krabowe tylko sklepowe,
zadziwiajaco szybka odpowiedz,szkoda tylko ze bez odpowiedzi.
kto pyta nie bladzi,gdybym wiedzial z czego to byc moze bym nie pytal.
Szacuny
0
Napisanych postów
46
Wiek
45 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2701
Niech zgadnę: mięso z mintaja, mąka pszenna, aromat identyczny z naturalnym, sól i kilkanaście różnych "E-xxx"? A tabelka z zawartością m.in. białka powinna na nich być.
Zmieniony przez - finansista w dniu 2008-03-22 16:47:32
Szacuny
0
Napisanych postów
46
Wiek
45 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2701
Moim skromnym zdaniem nie warto. Czytałem z pół roku temu artykuł o badaniach różnych tego typu przetworów rybnych i wyniki były zatrważające. Stąd pamiętam mniej-więcej ten skład, bo właśnie o "paluszkach" było wspomniane. Ponoć upycha się do takich produktów co się tylko da, bo "zapach i tak wszystko zabije".
Jeśli masz możliwość to lepiej zaopatrz się w jakąś świeżą rybkę i z niej coś spróbuj samodzielnie przygotować.
Szacuny
0
Napisanych postów
46
Wiek
45 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2701
SURIMI to nie nazwa ryby. Po japońsku wyrażenie to znaczy dosłownie "mielone mięso" i oznacza zmielone mięso różnych gatunków białych ryb, najczęściej mintaja albo morszczuka. W czystej formie zawiera (w zależności od użytych ryb) ok. 76% wody, 15% białka, 7% węgli i 1% tłuszczu. Nie ma żadnego wyraźnego smaku, więc dodaje się do niej masę przypraw (a poza wymagającym rynkiem japońskim zapewne i różne "ulepszacze").