SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co sadzicie o serwatce Prolaba?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4073

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51583 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A ja Extensor, bo naturalny, najtańszy i najlepszy

Dariusz Szpineta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Lacma, skoro macie banner na stronie głównej to chyba możesz podawać namiary i tutaj. Ale nie o namiary chodzi ale o cenę, jak to jest pakowane, czy opakowania mają jakieś etykiety itp.
Proszę wyślij mi też na maila wszelkie informacje dotyczące cen hurtowych izolatu i koncentratu.

SONBATY

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
Jeśli macie banner to bez problemu dawaj tu każde info.

Tez jestem zainteresowany!

KAIN
Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB ,główny garkotłuk działu Odżywianie ,wielki elektronik działu Muzyka, film i książka

"Basketball,golf,football they take one ball ...No Holds Barred takes two "
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51583 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Każdy sportowiec stosujący suplementy diety wysokobiałkowej zetknął się na pewno z określeniem „białka serwatki”. Nie każdy jednak wie co kryje się za tymi słowami. W okresach intensywnego treningu mającego na celu przyrost masy mięśniowej sportowcy wspomagają dietę różnego typu odżywkami białkowymi. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście preparatów zawierających białka serwatki różniących się między sobą zarówno zawartością procentową jak i ceną. Aby dokonać prawidłowego wyboru odżywki białkowej zapoznajmy się z kilkoma faktami na temat roli białka w organizmie człowieka.
Żaden z procesów fizjologicznych w organizmie człowieka nie może odbywać się bez udziału białek. Przede wszystkim spełniają one funkcje budulcowe - około 56% suchej masy ciała stanowią białka. Białkami są też enzymy - niezbędne do przebiegu wszystkich procesów biochemicznych. Białka, obok węglowodanów stanowią także ważne źródło energii. Wszystkie białka są zbudowane z mniejszych podjednostek chemicznych – aminokwasów. Różne kombinacje połączenia tylko dwudziestu aminokwasów zaprojektowane przez naturę dało w sumie ponad 35 000 różnych rodzajów białek. Aminokwasy występujące w białkach można podzielić na aminokwasy endogenne, czyli takie, które organizm może wytworzyć sam oraz aminokwasy egzogenne, czyli te, które muszą być dostarczane w pożywieniu. Jednym z głównych źródeł białka dla organizmu człowieka są produkty mleczne. Mleko zawiera dwie główne frakcje białek – jedna z nich to kazeina, która podczas produkcji sera jest oddzielana od serwatki płynnej. Z serwatki płynnej drogą procesów biotechnologicznych otrzymuje się suchą frakcję białek serwatki. Nazwą „białka serwatki określa się grupę białek, w skład której wchodzą b-laktoglobulina, a-laktoalbumina, immunoglobuliny, albuminy osocza, glikomakropeptydy, laktoferyna i inne. Skład procentowy poszczególnych białek jest zmienny i zależy zarówno od pochodzenia mleka, od typu produkowanego sera, metody produkcji i indywidualnych specyfikacji wytwórcy. W zależności od procesu produktem końcowym ekstrakcji białek serwatki może być izolat białka serwatkowego (ok. 95% czystego białka) lub koncentraty białek serwatkowych (do 85 % czystego białka) .
W okresie intensywnych ćwiczeń fizycznych, szczególnie wtedy gdy nastawieni jesteśmy na przyrost masy mięśnia musimy dostarczać organizmowi nawet do 3 g czystego białka na kg masy ciała dziennie. Dostarczenie takich ilości białek z normalnym pokarmem jest praktycznie niemożliwe i dlatego wielu sportowców pracujących nad zwiększeniem masy mięśniowej stosuje suplementy białkowe w postaci odżywek. Trzeba jednak pamiętać, że ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość spożywanego białka. Jak zostało wspomniane wyżej organizm jest w stanie sam wytworzyć tylko niektóre aminokwasy, i dlatego stosowana odżywka białkowa musi zawierać białka o dużej zawartości aminokwasów endogennych. Wśród produktów naturalnych, białka serwatki charakteryzują się największą zawartością tych aminokwasów i między innymi dlatego stanowią najlepszy suplement białkowy, dający optymalny efekt anaboliczny. Od stosunku aminokwasów egzogennych do endogennych zależy tzw. wartość biologiczna danego białka (indeks BV - ang. biological value). Im jest ona wyższa, tym organizm zatrzymuje więcej białka i tym samym wzrasta intensywność budowy mięśni. Spośród wszystkich białek to właśnie białka serwatki mają największy indeks BV – np. BV izolatu białka serwatkowego wynosi 160 – jest to dwa razy więcej niż BV odżywki białkowej opartej na kazeinie. Koncentrat białka serwatkowego również osiąga bardzo wysokie wartość indeksu BV (BV=140) – przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym źródłem białka, które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśnia. Inną właściwością białek serwatki jest duża zawartość tzw. aminokwasów rozgałęzionych, które metabolizowane są bezpośrednio w tkance mięśniowej, w przeciwieństwie do innych aminokwasów, których metabolizm odbywa się w wątrobie. Liczne doświadczenia i testy prowadzone przez amerykański Whey Protein Institute wykazały zdecydowanie większe przyrosty masy mięśniowej u osób regularnie spożywających białka serwatki niż w innych grupach, którym podawano przez ten sam okres inne odżywki białkowe.
Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 25 do 35% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego (biegunka) po spożyciu mleka krowiego. Izolat białka serwatkowego, mimo, że zaliczany do produktów mlecznych zawiera tylko około 1% laktozy, a spotykane są typy nie zawierające tego cukru (80% koncentrat białka zawiera 5-6% laktozy). Tak niska zawartość tego węglowodanu nie powoduje negatywnych reakcji w organizmie. Ponieważ główne białko powodujące alergie na mleko – kazeina - jest praktycznie nieobecna we frakcji białek serwatki – mogą one być spożywane przez osoby uczulone na mleko.

Białka serwatki znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Bazy wszystkich niemal odżywek i preparatów mlekozastępczych dla niemowląt oparte są na koncentratach białek serwatkowych, które swoim składem najbardziej zbliżają się do mleka matki. Najnowsze badania naukowe wskazują, że białka te mogą mieć zastosowanie w medycynie – obniżają ciśnienie krwi, ze względu na zawartość immunoglobulin podwyższają odporność immunologiczną organizmu. Są testowane jako potencjalne leki w przypadkach nowotworów i AIDS. Badania naukowe potwierdzają również ich funkcje antydepresyjne – dostarczając L-tryptofanu podwyższają poziom serotoniny w mózgu (działają podobnie jak dobrze wszystkim znany Prozac).


Aktualnie na rynku odżywek można spotkać wiele preparatów zawierających w swoim składzie białka serwatki. Przy wyborze odpowiedniej odżywki należy przede wszystkim dokładnie zapoznać się z jej specyfikacją i składem. Wśród produktów wysokobiałkowych najczęściej spotykane są różnego mieszanki białkowe łączące kilka rodzajów białek o niższej wartości odżywczej z niewielką ilością białek serwatki. Powszechnie spotykana jest również odżywka oparta na izolacie lub koncentracie białek mleka gdzie białka serwatki stanowią 20% zawartości wszystkich białek. Dlatego wybierając preparat białkowy z nastawieniem na białka serwatki należy wybrać ten który zawiera wyłącznie czysty izolat lub koncentrat białek serwatkowych. Pamiętajmy przy tym, że zawartość białkowa izolatu jest bliska 95% a koncentratu do 85%.
Kupując produkt zawierający białka serwatki zwróćmy uwagę na oznaczenie jego zawartości.
Pamiętajmy że jakikolwiek dodatek aromatyzujący czy słodzący ma bezpośredni wpływ na zawartość czystego białka w suchej masie produktu. Dlatego programując dawkowanie odżywek białkowych istotna jest ilość faktycznie dostarczanego białka a nie odżywki.
Istotnym czynnikiem jest także współczynnik rozpuszczalności. Aktualnie dostępne są na rynku izolaty i koncentraty białek serwatkowych typu instant. Produkty takie bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i mleku niezależnie od temperatury co stanowi dużą wygodę w chwili przygotowywania napoju, jak również wpływa na łatwiejsze przyswajanie dobrze rozpuszczonego preparatu.

Doceniana już w V wieku p.n.e serwatka jest źródłem wielu nowych odkryć i przedmiotem licznych badań naukowych prowadzonych przez setki ośrodków na świecie.


Dariusz Szpineta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1246 Wiek 48 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 59409
Info spox, ale powiedz jeszcze o opakowaniach i cenach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51583 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Extensor to właśnie naturalne, bez domieszek koncentraty i izolaty białek serwatkowych. WPI95 i WPC80 to produkty typu instant, łatwo się rozpuszczają i są łatwiej przyswajalne. Extensor to czyste białka serwatki najtańsze na rynku. Pakowane w torby typu doy-pack 1 i 2,5 kg.


Dariusz Szpineta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Lacma, jakie ceny i czy opakowania są z jakimis etykietami, firmowe, czy po prostu gołe worki i mamy wierzyć na słowo co tam jest.

SONBATY

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51583 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Sonbaty, wysłałem Ci wszystko mailem

Dariusz Szpineta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
O.k. dziękuję, wieczorem będę w domu to sprawdzę.

SONBATY

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51583 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Są piękne etykietki z pełną informacją o produkcie i sekwencją aminokwasową. Wszystkie atedty i dopuszczenia do obrotu, oraz wyniki analiz Sanepidu dostępne na żądanie

Dariusz Szpineta
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Najlepsza kreatyna

Następny temat

Ciekawa sprawa :-))

forma lato