Barcelona forever!!!
...
Napisał(a)
Faktycznie trzeba zadzwonić do telewizji i kazać im zrealizować reportaż o mleku z chęcią bym to obejrzał
...
Napisał(a)
Jest spora grupa przeciwników mleka, jest też spora grupa zwolenników, niektórzy uważają, że tylko pasteryzowane/sterylizowane mleko nie jest ok.
Są pewne kontrowersje, indywidualne nietolerancje, ale to nie zmienia faktu, że jeśli chodzi o zawarte składniki odżywcze mleko jest bardzo wartościowym produktem.
Argumentacja przedstawiona tutaj nie jest zbyt fachowa, ale ludzie to kupują, kontrowersje w stylu: Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. dobrze się sprzedają...
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-09-02 15:49:20
Są pewne kontrowersje, indywidualne nietolerancje, ale to nie zmienia faktu, że jeśli chodzi o zawarte składniki odżywcze mleko jest bardzo wartościowym produktem.
Argumentacja przedstawiona tutaj nie jest zbyt fachowa, ale ludzie to kupują, kontrowersje w stylu: Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. dobrze się sprzedają...
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-09-02 15:49:20
...
Napisał(a)
Ja nie tykam.
Pisałem już wiele razy dlaczego.
Pisałem już wiele razy dlaczego.
Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.
...
Napisał(a)
Zawiera laktozę,
spowalnia pracę układu pokarmowego,
są lepsze źródła wapnia,
jest słabym źródłem czegokolwiek,
choć ma ciekawy profil aminokwasowy.
To tylko część. Ogólnie za dużo się chyba naczytałem o jego 'zgubnym' wpływie,
a przekonałem się już, że i bez niego da się żyć.
spowalnia pracę układu pokarmowego,
są lepsze źródła wapnia,
jest słabym źródłem czegokolwiek,
choć ma ciekawy profil aminokwasowy.
To tylko część. Ogólnie za dużo się chyba naczytałem o jego 'zgubnym' wpływie,
a przekonałem się już, że i bez niego da się żyć.
Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.
...
Napisał(a)
Laktoza - nie każdy ma problemy z trawieniem, a jeśli chodzi o odkładanie się jej w postaci tkanki tłuszczowej to jeszcze żeden naukowiec nie wpadł na pomysł by to sprawdzić nie mówiąc już o udowodnieniu, że w tym zakresie jest wyjątkowym cukrem, a badają naprawdę różne rzeczy... W tej chwili bardziej zastanawiają się jak bardzo przy redukcji pomaga wapń z nabiału, a nie jak bardzo szkodzi laktoza.
Jeśli chodzi o drugi argument trochę dziwnie sformułowany to jest też druga strona medalu:
Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion.
Boirie Y, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrere B.
Laboratoire de Nutrition Humaine, Universite Clermont Auvergne, Centre de Recherche en Nutrition Humaine, BP 321, 63009 Clermont-Ferrand Cedex 1, France.
The speed of absorption of dietary amino acids by the gut varies according to the type of ingested dietary protein. This could affect postprandial protein synthesis, breakdown, and deposition. To test this hypothesis, two intrinsically 13C-leucine-labeled milk proteins, casein (CAS) and whey protein (WP), of different physicochemical properties were ingested as one single meal by healthy adults. Postprandial whole body leucine kinetics were assessed by using a dual tracer methodology. WP induced a dramatic but short increase of plasma amino acids. CAS induced a prolonged plateau of moderate hyperaminoacidemia, probably because of a slow gastric emptying. Whole body protein breakdown was inhibited by 34% after CAS ingestion but not after WP ingestion. Postprandial protein synthesis was stimulated by 68% with the WP meal and to a lesser extent (+31%) with the CAS meal. Postprandial whole body leucine oxidation over 7 h was lower with CAS (272 +/- 91 micromol.kg-1) than with WP (373 +/- 56 micromol.kg-1). Leucine intake was identical in both meals (380 micromol.kg-1). Therefore, net leucine balance over the 7 h after the meal was more positive with CAS than with WP (P < 0.05, WP vs. CAS). In conclusion, the speed of protein digestion and amino acid absorption from the gut has a major effect on whole body protein anabolism after one single meal. By analogy with carbohydrate metabolism, slow and fast proteins modulate the postprandial metabolic response, a concept to be applied to wasting situations.
Są lepsze żródła wapnia, ale chyba nie myślisz o innych poza tymi nabiałowymi?
Nie mówię, że tylko mleko jest bogatym żródeł protein bardzo wysokiej jakości, wapnia, witamin A i D, witamin z grupy B, selenu itd. ale nie można powiedzieć, że nie jest wogóle
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-09-02 16:55:41
Jeśli chodzi o drugi argument trochę dziwnie sformułowany to jest też druga strona medalu:
Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion.
Boirie Y, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrere B.
Laboratoire de Nutrition Humaine, Universite Clermont Auvergne, Centre de Recherche en Nutrition Humaine, BP 321, 63009 Clermont-Ferrand Cedex 1, France.
The speed of absorption of dietary amino acids by the gut varies according to the type of ingested dietary protein. This could affect postprandial protein synthesis, breakdown, and deposition. To test this hypothesis, two intrinsically 13C-leucine-labeled milk proteins, casein (CAS) and whey protein (WP), of different physicochemical properties were ingested as one single meal by healthy adults. Postprandial whole body leucine kinetics were assessed by using a dual tracer methodology. WP induced a dramatic but short increase of plasma amino acids. CAS induced a prolonged plateau of moderate hyperaminoacidemia, probably because of a slow gastric emptying. Whole body protein breakdown was inhibited by 34% after CAS ingestion but not after WP ingestion. Postprandial protein synthesis was stimulated by 68% with the WP meal and to a lesser extent (+31%) with the CAS meal. Postprandial whole body leucine oxidation over 7 h was lower with CAS (272 +/- 91 micromol.kg-1) than with WP (373 +/- 56 micromol.kg-1). Leucine intake was identical in both meals (380 micromol.kg-1). Therefore, net leucine balance over the 7 h after the meal was more positive with CAS than with WP (P < 0.05, WP vs. CAS). In conclusion, the speed of protein digestion and amino acid absorption from the gut has a major effect on whole body protein anabolism after one single meal. By analogy with carbohydrate metabolism, slow and fast proteins modulate the postprandial metabolic response, a concept to be applied to wasting situations.
Są lepsze żródła wapnia, ale chyba nie myślisz o innych poza tymi nabiałowymi?
Nie mówię, że tylko mleko jest bogatym żródeł protein bardzo wysokiej jakości, wapnia, witamin A i D, witamin z grupy B, selenu itd. ale nie można powiedzieć, że nie jest wogóle
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-09-02 16:55:41
...
Napisał(a)
Właśnie rzecz w tym, że nie każdy organizm potrafi rozłożyć laktozę na glukozę i galaktozę.
Drugi argument spotykałem już w paru czasopismach kulturystycznych i stronach /forach internetowych.
Trzecie - racja.
Czwarte - no właśnie.
Drugi argument spotykałem już w paru czasopismach kulturystycznych i stronach /forach internetowych.
Trzecie - racja.
Czwarte - no właśnie.
Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.
...
Napisał(a)
No o to mi właśnie chodziło, niech jak najwięcej osób przedstawi tu swoje opinie nt. mleka, ja osobiście pije mleko
Barcelona forever!!!
...
Napisał(a)
a ja nie,ale za to nadrabiam innym nabialem. a w ogole to sog za artykul
nie wszedl ale i tak doceniam
Zmieniony przez - Caramel w dniu 2006-09-02 17:45:41
nie wszedl ale i tak doceniam
Zmieniony przez - Caramel w dniu 2006-09-02 17:45:41
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------
...
Napisał(a)
Ja mam tylko w posilku do owsianych lub musli, nie z uwagi na wapn, bialko, czy laktoze ale lepiej mi smakuje niz z woda. Oczywiscie w zaleznosci od diety.
Zmieniony przez - domer w dniu 2006-09-02 20:16:53
Zmieniony przez - domer w dniu 2006-09-02 20:16:53
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
przy jakiej diecie spada poziom testosteronu?
Następny temat
Pytanie w sprawie jogurtu,słonecznika i rodzynek
Polecane artykuły