...
Napisał(a)
kulturyści piją z mlekiem ,widziałem an filmie , Pudzian też mówił w wywiadzie że pije conajmniej litr mleka dziennie , no nie wiem dla mnie z mlekiem lepsze , lepiej smakuje i przeciez mleko jest zdrowe
...
Napisał(a)
ze zdrowością mleka to bym nie przesadzał ...
a gainerek gęsty bo tam pewnie gume arabską wpierniczyli ... czyli shit
Zmieniony przez - MORDAD w dniu 2006-05-18 09:23:57
a gainerek gęsty bo tam pewnie gume arabską wpierniczyli ... czyli shit
Zmieniony przez - MORDAD w dniu 2006-05-18 09:23:57
ciemność widze ciemność
...
Napisał(a)
gume arabską ?! wątpie , ale guma orbit tak to może być prawdopodobne
...
Napisał(a)
a dlaczego watpisz ? to najpopularniesza substancja żelująca ... we wszystko to prawie pakują żeby gęste ew. ciągutkowe było
wątpić ludzka rzecz
guma orbit taaaa a może do bungee ?
http://www.********.com.pl/encyklopedia/dodatki/e414.html
E414
(A) Gum arabic
(F) Gomme arabique
(N) Gummi arabicum GUMA ARABSKA
M.cz. zwykle 500-600 kDa
ZAGĘSTNIK, STABILIZATOR, EMULGATOR, NOŚNIK, SUBSTANCJA DO STOSOWANIA NA POWIERZCHNIĘ
Zestalony sok drzewa różnych gatunków akacji (np. Accacia senegal) afrykańskich i azjatyckich. Polisacharyd, którego główny łańcuch tworzy galaktoza z bocznymi łańcuchami arabinozy, ramnozy i kwasu glukuronowego w stosunku 3:3:1:1. Polisacharydowi towarzyszą substancje o charakterze białkowym, które w istotny sposób wpływają na właściwości emulgowania tłuszczu i stabilizacji emulsji.
WŁAŚCIWOŚCI
Wygląd i smak: Surowa guma ma postać bursztynowych twardych, kruchych ziaren i kropel. Mielona jest proszkiem barwy białej do jasno żółtej.
Właściwości fizyczne: Zawiera: 80-84% polisacharydów, <1% składników nierozpuszczalnych w 3n HCl, <0,4% azotu, <4% popiołu, <0,5% popiołu nierozpuszczalnego w 3n HCl. Wilgotność <15%. Najlepiej rozpuszczalna ze wszystkich gum roślinnych. Dobrze rozpuszcza sie w zimnej wodzie (do 50%) oraz w roztworach soli, cukru i mleku. Rozpuszczalność w wodzie wzrasta do pH 6. 1% roztwór ma lepkość <5 cP i pH 4,1-4,5.
Produkt handlowy: Suszona rozpyłowo z roztworów wodnych, oczyszczona guma arabska, ma ciężar nasypowy 0,6 kg/dm3.
ZDROWOTNOŚĆ:
A.D.I. Nie określane.
FUNKCJA:
W stężeniach <20% ma bardzo niską lepkość, która dopiero przy wyższych stężeniach wzrasta. Nie tworzy żeli. Roztwory są stabilne, w zakresie pH 4,5-8, mają niską lepkość na skutek czego ma niewielkie działanie zagęszczające. Dobra rozpuszczalność w wodzie, przy małej higroskopijności jest wykorzystywana przy stosowaniu jej jako koloidu ochronnego. Zapobiega krystalizacji lodów. Służy do stabilizacji emulsji, zawiesin oraz piany napojów bezalkoholowych. Wchodzi często w skład emulsji do przygotowania napojów. W wyrobach dietetycznych jest używana jako niskokaloryczny i bogaty w błonnik pokarmowy środek zagęszczający i wypełniający. Służy do stabilizacji win przeciw zmętnieniom, a w browarnictwie do wytrącania białek i garbników.
STOSOWANIE:
Jako zagęstnik i substancja żelująca
Według potrzeb: Wyroby cukiernicze, półprodukty do dekoracji lodów, ciast i deserów cukierniczych, Koncentraty obiadowe i deserów. Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem.
Jako emulgator i stabilizator
Według potrzeb: Napoje owocowe z cząstkami owoców, napoje bezalkoholowe, piwo
Jako substancja klarująca
Według potrzeb: wino
Jako nośnik: według potrzeb
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE:
Worki papierowe, warstwowe. Przechowywanie w pomieszczeniach suchych i dobrze zamkniętych opakowaniach.
ZAGROŻENIA I ZAPOBIEGANIE:
Nie stwarza zagrożeń.
ODDZIAŁYWANIE NA ŚRODOWISKO:
Szybko ulega biodegradacji.
Zmieniony przez - MORDAD w dniu 2006-05-18 10:17:57
wątpić ludzka rzecz
guma orbit taaaa a może do bungee ?
http://www.********.com.pl/encyklopedia/dodatki/e414.html
E414
(A) Gum arabic
(F) Gomme arabique
(N) Gummi arabicum GUMA ARABSKA
M.cz. zwykle 500-600 kDa
ZAGĘSTNIK, STABILIZATOR, EMULGATOR, NOŚNIK, SUBSTANCJA DO STOSOWANIA NA POWIERZCHNIĘ
Zestalony sok drzewa różnych gatunków akacji (np. Accacia senegal) afrykańskich i azjatyckich. Polisacharyd, którego główny łańcuch tworzy galaktoza z bocznymi łańcuchami arabinozy, ramnozy i kwasu glukuronowego w stosunku 3:3:1:1. Polisacharydowi towarzyszą substancje o charakterze białkowym, które w istotny sposób wpływają na właściwości emulgowania tłuszczu i stabilizacji emulsji.
WŁAŚCIWOŚCI
Wygląd i smak: Surowa guma ma postać bursztynowych twardych, kruchych ziaren i kropel. Mielona jest proszkiem barwy białej do jasno żółtej.
Właściwości fizyczne: Zawiera: 80-84% polisacharydów, <1% składników nierozpuszczalnych w 3n HCl, <0,4% azotu, <4% popiołu, <0,5% popiołu nierozpuszczalnego w 3n HCl. Wilgotność <15%. Najlepiej rozpuszczalna ze wszystkich gum roślinnych. Dobrze rozpuszcza sie w zimnej wodzie (do 50%) oraz w roztworach soli, cukru i mleku. Rozpuszczalność w wodzie wzrasta do pH 6. 1% roztwór ma lepkość <5 cP i pH 4,1-4,5.
Produkt handlowy: Suszona rozpyłowo z roztworów wodnych, oczyszczona guma arabska, ma ciężar nasypowy 0,6 kg/dm3.
ZDROWOTNOŚĆ:
A.D.I. Nie określane.
FUNKCJA:
W stężeniach <20% ma bardzo niską lepkość, która dopiero przy wyższych stężeniach wzrasta. Nie tworzy żeli. Roztwory są stabilne, w zakresie pH 4,5-8, mają niską lepkość na skutek czego ma niewielkie działanie zagęszczające. Dobra rozpuszczalność w wodzie, przy małej higroskopijności jest wykorzystywana przy stosowaniu jej jako koloidu ochronnego. Zapobiega krystalizacji lodów. Służy do stabilizacji emulsji, zawiesin oraz piany napojów bezalkoholowych. Wchodzi często w skład emulsji do przygotowania napojów. W wyrobach dietetycznych jest używana jako niskokaloryczny i bogaty w błonnik pokarmowy środek zagęszczający i wypełniający. Służy do stabilizacji win przeciw zmętnieniom, a w browarnictwie do wytrącania białek i garbników.
STOSOWANIE:
Jako zagęstnik i substancja żelująca
Według potrzeb: Wyroby cukiernicze, półprodukty do dekoracji lodów, ciast i deserów cukierniczych, Koncentraty obiadowe i deserów. Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem.
Jako emulgator i stabilizator
Według potrzeb: Napoje owocowe z cząstkami owoców, napoje bezalkoholowe, piwo
Jako substancja klarująca
Według potrzeb: wino
Jako nośnik: według potrzeb
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE:
Worki papierowe, warstwowe. Przechowywanie w pomieszczeniach suchych i dobrze zamkniętych opakowaniach.
ZAGROŻENIA I ZAPOBIEGANIE:
Nie stwarza zagrożeń.
ODDZIAŁYWANIE NA ŚRODOWISKO:
Szybko ulega biodegradacji.
Zmieniony przez - MORDAD w dniu 2006-05-18 10:17:57
ciemność widze ciemność
...
Napisał(a)
także uważaj żebyś za szybko nie uległ biodegradacji
ciemność widze ciemność
...
Napisał(a)
podaj źródła
bo coś w tym jest co piszesz ale jak znam życie to sobie żarta chciałeś zrobić
ach te wiosenno-letnie poczucie humoru
Zmieniony przez - MORDAD w dniu 2006-05-18 10:39:58
bo coś w tym jest co piszesz ale jak znam życie to sobie żarta chciałeś zrobić
ach te wiosenno-letnie poczucie humoru
Zmieniony przez - MORDAD w dniu 2006-05-18 10:39:58
ciemność widze ciemność
Polecane artykuły