Szacuny
64
Napisanych postów
17868
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
102745
A ja powiem tyle ze ja ukladajac sobie diete nie dziele wegla na zlozone i proste, Kieruje sie prawie wylacznie wspolczynnikiem IG. I jak na razie jest ok. A to ze wiekszosc wegli zlozonych ma wlasnie niski IG to juz innna sprawa.
KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
Szacuny
11
Napisanych postów
2881
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
20969
I tu KAIN reprezentuje zdrowe podejście. Ponieważ pytanie dotyczyło podziału węglowodanów, więc na nie odpowiedziałem tak a nie inaczej. Jednak należy pamiętać, że wszystkie strawne przez człowieka węglowodany złożone są rozkładane do monosacharydów, dopiero wówczas mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu i wykorzystane przez organizm. A o czym mówi współczynnik IG? Otóż porównuje on wpływ poszczególnych produktów spożywczych (nie węglowodanów, ale właśnie produktów spożywczych) na szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu. Substancją wzorcową jest czysta glukoza i IG dla niej przyjęto jako 100. Wartość IG poszczególnych produktów zależy od zawartości i rodzajów występujących w nich węglowodanów i czasu ich trawienia, te cechy bowiem mają wpływ na szybkość przedostawania się monosacharydów do krwioobiegu. Dlatego należy pamiętać, że wartość IG dla niektórych pokarmów nie jest wartością sztywną, ale może się zmieniać w pewnych granicach w zalezności od sposobu ich przyrządzania. I to by było na tyle.
Jeszcze raz podkreślę, że współczynnik IG jest wielkością dla kulturystów użyteczną, i to raczej jego należy się trzymać przy wybieraniu źródeł węglowodanów. Co prawda im jest on niższy tym lepszy (ale nie w każdym przypadku, są wyjątki), ale przy komponowaniu diety należy zwracać też uwagę na zawartość innych substancji w typowych produktach węglowodanowych (witaminy, sole mineralne, fitozwiązki i inne), a nie wyłącznie na IG.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51566
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dobra spoko ale skad ja mam wiedziec ile tegi IG zawiera 100g ryzu a ile 100g kaszy??? Sa jakies tabele??? I jeszcze u mnie w dziennej diecie to jest tak 30% ryz(lub kasza makaron) 10% chleb razowy 30% wafle ryzowe 15% chleb chrupki Wasa pszenny 15%gainer Mowimy tylko o weglach .Czy to jest prawidlowa dieta jerzeli dziennie bede zawieral procentowo tyle ile napiusalem???