SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Weglowodany-proste,zlozome

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 24905

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
A ja powiem tyle ze ja ukladajac sobie diete nie dziele wegla na zlozone i proste, Kieruje sie prawie wylacznie wspolczynnikiem IG. I jak na razie jest ok. A to ze wiekszosc wegli zlozonych ma wlasnie niski IG to juz innna sprawa.

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
I tu KAIN reprezentuje zdrowe podejście. Ponieważ pytanie dotyczyło podziału węglowodanów, więc na nie odpowiedziałem tak a nie inaczej. Jednak należy pamiętać, że wszystkie strawne przez człowieka węglowodany złożone są rozkładane do monosacharydów, dopiero wówczas mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu i wykorzystane przez organizm. A o czym mówi współczynnik IG? Otóż porównuje on wpływ poszczególnych produktów spożywczych (nie węglowodanów, ale właśnie produktów spożywczych) na szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu. Substancją wzorcową jest czysta glukoza i IG dla niej przyjęto jako 100. Wartość IG poszczególnych produktów zależy od zawartości i rodzajów występujących w nich węglowodanów i czasu ich trawienia, te cechy bowiem mają wpływ na szybkość przedostawania się monosacharydów do krwioobiegu. Dlatego należy pamiętać, że wartość IG dla niektórych pokarmów nie jest wartością sztywną, ale może się zmieniać w pewnych granicach w zalezności od sposobu ich przyrządzania. I to by było na tyle.
Jeszcze raz podkreślę, że współczynnik IG jest wielkością dla kulturystów użyteczną, i to raczej jego należy się trzymać przy wybieraniu źródeł węglowodanów. Co prawda im jest on niższy tym lepszy (ale nie w każdym przypadku, są wyjątki), ale przy komponowaniu diety należy zwracać też uwagę na zawartość innych substancji w typowych produktach węglowodanowych (witaminy, sole mineralne, fitozwiązki i inne), a nie wyłącznie na IG.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dobra spoko ale skad ja mam wiedziec ile tegi IG zawiera 100g ryzu a ile 100g kaszy??? Sa jakies tabele??? I jeszcze u mnie w dziennej diecie to jest tak 30% ryz(lub kasza makaron) 10% chleb razowy 30% wafle ryzowe 15% chleb chrupki Wasa pszenny 15%gainer Mowimy tylko o weglach .Czy to jest prawidlowa dieta jerzeli dziennie bede zawieral procentowo tyle ile napiusalem???
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

aeroby-kilka pytan

Następny temat

JEDZ CO CHCESZ I SPALAJ TŁUSZCZ

WHEY premium