SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

mleko...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 3961

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1027 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 5425
zanim to mleko zdazy rozpuscic folie to predzej skwasnieje

No ale jesli ktos ma jakis konkretyny art o tym to niech rzuca, bo jak mowie pewien nie jestem...

powrót do żywienia po latach przerwy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 867 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 11652
Gdy mamy mało czasu na zakupy, możemy korzystać z mleka o przedłużonej trwałości, utrwalanego metodą UHT. Skrót UHT pochodzi od angielskich słów Ultra High Temperature (ultra wysoka temperatura). Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150o C przez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do około 20 oC. Do produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości, pozyskiwany w sposób higieniczny, szybko schłodzony po udoju i możliwie szybko poddany przetwarzaniu. W trakcie podgrzewania niszczy się wszelkie zanieczyszczenia mikroorganizmami, drobnoustrojami chorobotwórczymi i przetrwalnikami bakterii, które są obecne w surowym mleku. Dzięki procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym kartonie do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otworzeniu opakowania mleko należy wstawić do lodówki. Tak przechowywane nadaje się do spożycia przez co najmniej 48 godzin.

Jaki jest wpływ metody UHT na wartości odżywcze? Białka występujące w mleku to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka serwatkowe, które podczas podgrzewania ulegają częściowej denaturacji. Denaturacja nie powoduje jednak zniszczenia białka ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, lecz jedynie rozluźnienie jego struktury, co ułatwia trawienie mleka.

Podczas procesu UHT straty witamin sięgają 5-10% i pokrywają się z występującą w naturze zmiennością składu witamin w mleku (jednorazowe zagotowanie mleka w domu powoduje straty witamin wynoszące 10-40%). UHT ma również pewien wpływ na kolejny składnik mleka - laktozę, która zamienia się w laktulozę. Niewielkie ilości tej substancji służą jako pożywka dla bakterii niezbędnych w czasie trawienia. Podczas utrwalania mleka tą metodą w substancjach mineralnych i tłuszczach zawartych w mleku nie zachodzą żadne niekorzystne zmiany. Dzięki temu mleko UHT jest pełnowartościowym produktem, który z powodzeniem może zastąpić świeże mleko, tym bardziej że można je spożywać bez przegotowania.

"Żyjmy dłużej" 7 (lipiec) 1999
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 74 Napisanych postów 16119 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 160511
a propos mleczka od krówki - bo ja do takowego mam pełny i bezproblemowy dostęp - to czy nie ma ono za dużo tłuszczu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 760 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4001
qazar... Ty powiadasz, zeby nie przejmowac sie tluszczem z mleka?

Poczytajcie o mleku ultrafiltrowanym! Prawdziwa ciekawostka wg. mnie Termin przydatnosci do spozycia to 14 dni i nalezy przechowywac w lodowce, ale jest to na pewno bardziej "prawdziwe" mleko od UHT i tego z woreczka o proszku nei wspomne W Polsce ostatnio pojawila sie marka "Ale mleko" z zawartoscia tluszczu 2%. Wszystko polega na tym, ze bakterie sa filtrowane i usuwane z mleka a nie tylko zabijane i to w baaaardzo wysokiej temperaturze tak jak w przypadku UHT (gdzie razem z mlekiem pijemy martwe bakterie). Jesli nie znajdziecie jakiegos bogatszego info to wam przepisze z gazety albo zeskanuje i wkleje jesli da rade.
Pozdrawiam

===> ...::: mafia-kafary-sfd-pl :::...<===

Rzuc dziewczyne zanim ona rzuci Ciebie ;D

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
tluszc z mleka jeli pijesz 0,5l co ci zrobi? no jak tos pije 3 litry to co innego,ale ja sie zazeklem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 74 Napisanych postów 16119 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 160511
no tak ale mleko od krowy ma gzieś ok.10% do 15% tłuszczu a ja lubie mleko i codzinnie pije prawie litr!wię czy nie jest to za dużo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 760 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4001
O stary... Jak Ty mozesz pic mleko prosto od krowy to szczesciarz z Ciebie i nie zaluj sobie. Co najwyzej smietanke z gory sciagnij Jesli mialbys ograniczac tluszcze to rob to ale nie kosztem mleka. Lepiej dodawaj mniej maselka jak jajecznice robisz, albo chleba nie smaruj maslem.

===> ...::: mafia-kafary-sfd-pl :::...<===

Rzuc dziewczyne zanim ona rzuci Ciebie ;D

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ile gram białka ma białko z jajka kurzego???

Następny temat

jak według Was najlepiej przyżądzić białko z jaj kurzych???

forma lato