SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Na czym smażyć ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6577

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
czerwiec777
bez znaczenia tylko z umiarem :)


co bez znaczenia i z umiarem?

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3964 Napisanych postów 4473 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 182558
No nie oszukujmy się że to ma jakieś kolosalne znaczenie. Ile tego masła czy smalcu tam na raz się używa? Niewiele.
Ja z reguły smażę na oleju kokosowym ale jak zabraknie to i na odrobinie oliwy też to zrobię.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czellista napisałeś:
"biorac pod uwage stosunek kw tl w smalcu to faktycznie jest on dobrym zrodlem tluszczu do smazenia. jednak rodzaj kw tl to nie wszystko. utleniony cholesterol to cos co nalezy unikac, a w procesie smazenia na loju az 80% jego cholesterolu sie utlenia. a utleniony cholesterol to prosta droga do miazdzycy, czy np sa badania ktore mowia o zwoelszonym ryzyku Alzheimera"

czellista możesz podać argumenty, które mowią o miażdżycy która spowodowana jest spożywaniem produktów smażonych na smalcu?

Z tego co mi wiadomo badając sklad blaszki miażdżycowej nie znaleziono obecności cholesterolu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
masz odp wyzej dlaczego tak. jest to spowodowane utlenionym cholesterolem, ktory sie utlenia w trakcie obrobki termicznej i zwieksza ryzyko miazdzycy. tutaj masz jedno z badan w tym temacie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16270280/ 

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 32 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 12
Można na maśle i można na oleju, ale rzepakowym a nie słonecznikowym (jest niezdrowy) i na oliwie też można
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
SalvatoreLucania
No nie oszukujmy się że to ma jakieś kolosalne znaczenie. Ile tego masła czy smalcu tam na raz się używa? Niewiele.
Ja z reguły smażę na oleju kokosowym ale jak zabraknie to i na odrobinie oliwy też to zrobię.


jasna sprawa a teraz pomnoz te kilka g smalcu x 2-3x dziennie x kilka lat i masz niezla kumulacje

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czellista a jak wyglądała dieta osób poddanych badaniu? Czy spozywały one dużą ilość węglowodanow, bialka?
Jak zapewne wiesz dużą rolę w powstawaniu zmian miażdżycowych stanowią węglowodany, a z tego co wiem króliki w głownej mierze żywią się właśnie nimi.
W obecnych czasach za większość chorób obwinia się tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce.
Co sądzisz na ten temat?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
sadze ze nie ma co az tak zawracac sobie tym glowy, tylko po prostu stawiac na roznorodne zrodla pokarmowe, oczywiscie nieprzetworzone, i wszystko spozywac z umiarem. bo gdybysmy chcieli przejmowac sie kazdym niuansem to tak de facto powinnismy przestac oddychac. oczywiscie nie widze nic zlego w podejmowaniu takich dietetycznych krokow, by niwelowac wszelakie zle czynniki, ale tez nie popadajmy w paranoje

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czellista
sadze ze nie ma co az tak zawracac sobie tym glowy, tylko po prostu stawiac na roznorodne zrodla pokarmowe, oczywiscie nieprzetworzone, i wszystko spozywac z umiarem. bo gdybysmy chcieli przejmowac sie kazdym niuansem to tak de facto powinnismy przestac oddychac. oczywiscie nie widze nic zlego w podejmowaniu takich dietetycznych krokow, by niwelowac wszelakie zle czynniki, ale tez nie popadajmy w paranoje


A ja jednak sądzę, że warto zwracać uwagę na wszystko co wkładamy do ust
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
jasne ze tak, ale zdroworozsadkowe podejscie trzeba miec, poniewaz zachwiac relacje z jedzeniem jest bardzo latwo, a wyjsc z tego juz niekoniecznie.

when im going to do some mountaineering actually im going back home

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rozpiska, redukcja

Następny temat

Mleko kozie i wyrobu z mleka koziego w diecie

forma lato