Daniel1305no dobra ale widzę tu sprzeczność, mianowicie witamina C w czystej postaci kwasu L-askorbionowego zakwasza organizm, więc jak to sie ma do problemu zakwaszenia organizmu? Przecież na rzecz oczyszczenia z toksyn nie będę się "kisił " jeszcze bardziej..
Co do soli, to z tego co mi wiadomo powinno się spożywać do 5g dziennie. I teraz pytanie jeśli bym używał zwykłej soli kuchennej to lepiej jest mieć jodowaną czy niejodowaną?
Zmieniony przez - Daniel1305 w dniu 2016-12-09 17:36:40
Tu jest wsio wyjasnione w razie jakis niejasnosci :)
Cytuje:
Czy witamina C zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
Nie, nawet spore ilości witaminy C mogą być przyjmowane bez obaw, ponieważ organizm dysponuje mechanizmem buforującym: aktywnie i w sposób ciągły kontroluje pH krwi (fizjologiczny przedział pH krwi żylnej to 7,32-7,42 zaś krwi tętniczej 7,35-7,45). Nerki regulują kwasowość w organizmie selektywnie w dłuższym okresie czasu (godziny, dni) wydalając albo nadmiar kwasów albo nadmiar pierwiastków zasadotwórczych wraz z moczem. W krótszym okresie czasu (minuty, godziny) autonomiczny system nerwowy wzmaga częstotliwość oddychania usuwając więcej dwutlenku węgla z krwi, redukując w ten sposób jej kwasowość. Warto nawiasem mówiąc korzystać z tego mechanizmu odkwaszania organizmu przy każdej nadarzającej się okazji, a służy do tego świetnie umiarkowana aktywność fizyczna (spacery, pływanie, rower, taniec, trampolina itd.). Ruszajcie się i odkwaszajcie się – serio, to działa!
Niektóre pokarmy jak wiadomo mogą wywołać zakwaszenie. Przykładowo gdy spożywa się więcej białka niż jest to potrzebne, białko to zostaje zmetabolizowane do kwasu, który następnie jest wydalany przez nerki (w postaci kwasu moczowego). W tym wypadku alkalizujące minerały takie jak wapń i/albo magnez są wydalane razem z kwasem, co zubaża nasze zasoby tych minerałów w organizmie. Jednakowoż ponieważ witamina C jest słabym kwasem, nasze ciało może tolerować znaczące jej ilości zanim doszłoby do zakwaszenia ustroju.