Szaszłyki:
150 g polędwiczki wieprzowej
pół średniej marchewki
pół małej cukinii
pół średniej cebuli
Marynata:
100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
1 żabek czosnku
łyżeczka miodu
duża szczypta curry, papryki słodkiej, chilli, ziaren kolendry, kminu rzymskiego, soli oraz pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
100 ml jogurtu greckiego
pół małego ogórka
koperek
ząbek czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczkę pokroić w dużą kostkę lub w grubsze paski, tak samo pokroić paprykę oraz cukinie, Cebule w grube piórka. Patyczki do nadziewania moczyć kilka minut w zimnej wodzie. Nadziewać na przemian(mięso, marchewka, cukinia, cebula) aż do wyczerpania składników.
Marynata: czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z całą resztą składników, doprawić do smaku. Marynować szaszłyki minimum 30 minut w lodówce.
Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, z ogórka wydrążyć środek i pokroić go w drobną kostkę. Koperek posiekać, wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Szaszłyki grillować około 10 minut, najlepszy do tego będzie grill z pokrywą. Ja swoje girllowałem pod przykrywą obracając je co 2 minuty żeby równomiernie sie przypiekły. Dzięki marynacie z jogurtu wyszły bardzo soczyste :).
Wartości odżywcze:
Białko: 51 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: 37 g
Kcal: 613
Rozpoczęliście już sezon grillowy:)? Bo ja właśnie dzisiaj po raz pierwszy go odpaliłem:)? Przedstawiam wam moją wersje szaszłyków, rodzaj marynaty który zastosowałem zazwyczaj używam do drobiu, ale tutaj równie świetnie się sprawdziła :). Do tego porządna porcją "węgli" i mamy gotowy pełnowartościowy posiłek. Polecam wypróbować :)