Szacuny
0
Napisanych postów
101
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3114
Witam
Mam pytanie co do ww sprzetu nie rzadko zamieszkujacych nasze kuchnie i uzywane przez ludzi ktorym zalezy na czasie, czesto nam cwiczcym bardzo sie spieszy by sporzadzic,podgrzac,przyspieszyc rozmrazanie produktow wsadzamy je do tych malych stalowych skrzynek, jednak czy jest to zdrowe??
czy wysoka temperatura dzialajaca na zywnosc co prawda chwile nie powoduje uszczuplenie wartosci odzyw. witamin ??
Czy moze ta wysoka temperatura dzialac bakteriobojczo?? Skoro Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej (co odbywa się na ogół w temperaturze poniżej 60 st. C) nie jest w stanie zabić bakterii salmonelli, które czasem mogą znajdować się w potrawie.Wie ktos cos na ten temat?? sorQ jesli pomylilem dzialy jestem t FRESH ;-P
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75802
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753524
Kazda obrobka powoduje straty witamin i mineralow w zywnosci. Jednak czy mikrofale sa zdrowe to nie wiem. Jest duzo sprzecznych informacji na ten temat. Poczytaj artykuly. W mikrofali podgrzewasz wiec produkt jest juz ugotowany czy upieczony. Jezeli nie lezy kilka dni to bakterie sie nie rozwina w nim.
Szacuny
11145
Napisanych postów
51525
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Podasz jakieś ciekawe argumenty przeciw mikrofali domer? Fale wprowadzają w ruch cząsteczki wody wyłącznie, więc są zdrowe - przynajmniej tak myślałem. Źle ?
Szacuny
0
Napisanych postów
101
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3114
Potrawy z tej kuchenki nie tracą właściwości, bo podgrzewana jest tylko zawarta w nich woda. Zmienia się, ale bardzo nieznacznie, ich smak. A fakt, że przyrządzanie ich trwa krócej niż tradycyjnymi metodami sprawia, że zachowują więcej witaminy C i z grupy B oraz składników mineralnych. Wysoka temperatura zabija bakterie skuteczniej niż podczas innych metod gotowania - w wodzie czy na parze.
Szacuny
0
Napisanych postów
101
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3114
Wysoka temperatura zabija bakterie skuteczniej niż podczas innych metod gotowania - w wodzie czy na parze. W przypadku dluzszego jej uzycia nie jak na OGOL(jak wyzej napisane) sorka