Szacuny
16
Napisanych postów
925
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
28725
Najlepszym źródłem żelaza są naturalne, mało przetworzone produkty spożywcze jak, podroby, chude czerwone mięso, ryby, zielone warzywa (chlorofil ma budowę chemiczną do hemoglobiny), groch, owoce, ostrygi, zioła. Istotny wpływ na zawartość żelaza w pokarmach ma sposób ich przyrządzania. Podczas długotrwałego gotowania żelazo przedostaje się do wylewanej wody. Potrawy kwaśne przyrządzane w naczyniach żeliwnych mogą o kilkaset procent zwiększyć zawartość żelaza.
Najwiecej zelaza znajdziesz w wątrobie wieprzowej, kaszy gryczanej, kakale.
Szacuny
16
Napisanych postów
925
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
28725
A probowales czegos takiego:
-150-170g bialego sera
-szklanka mleka
-3 lyzeczki kakao
Wszystko zmiksowac mikserem lub blenderem i wypic. Pyszny drink bialkowy hehe.
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
rzeczywiście zbyt wysoka podaż mleka i produktów nabiałowych, może prowadzic do niedoborów zelaza, jednak zdarza sie to dość zadko. 600 ml mleka to na pewno nie za dużo...