Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
witam, mam maly problem i pragne sie was poradzic co niniejszym czynie
na treningach bjj jestem czesto w parze z dosc niskim, ale masywnym i silnym przeciwnikiem. ja natomiast nie dosc, ze mam ok 195 cm, to waze jedynie 80 kg (10 mniej niz on) problem polega na tym, ze jak sparujemy na kolanach, to on podchodzi, kladzie sie na mnie i sie nie moge ruszyc, nie uzywa przy tym jakichs wyszukanych technik, poprostu mnie kladzie. pytanie moje brzmi - czy sa jakies techniki polecane w takowych sytuacjach, jakis sprawdzony sposob, (zaznaczam, ze cwicze bardzo krotko i moja technika jest wrecz zalosna), czy moze jakies cwiczenia silowe by sie przydaly ?
Szacuny
57
Napisanych postów
10091
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
53086
Hm...u nas na treningach stosujemy częst taką"przekulkę"-w pozycji siedzącej(stopy pomiedzy kolanami klęczącego0 partnera) wylapujesz przeciwnika jedną reką pod łokiec,drugą ręką masz opartą o matę i wycofujesz ją.w odpowiednim momencie pociągasz ręką,która miales opartą o mate nadgarstek partnera i robisz wlasnie...hm..."przekulkę".
Wlasnie przekonalem sie,jak trudno bez obrazków opisac technikę...
Szacuny
57
Napisanych postów
10091
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
53086
Poza tym-przeciez jezeli taka sytuacja sie powtarza,a ty czujesz sie bezradny-po prostu popros trenera o wskazowki,jakie techniki stosowac w takim przypadku.Przeciez dopiero sie uczysz.Ja przynajmniej bym tak zrobil.
Szacuny
1
Napisanych postów
967
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
9601
Mam podobne warunki do ciebie 190 wzrostu i okolo 82 kilo wagi .
I najlepiej spytac trenera.
W parterze trzeba miec duzo sily.
I podstawowa zasada to przyciągac przeciwnika do siebie.
Jak tak cie atakuje to wciagasz go mocno rekami miedzy swoje nogi.Spychasz mu jedną nogę (np.prawą) przez co traci pkt.podparcia , prawą reke wybierasz mu w ten sposob zeby nie mogl sie nią podeprzec ,drugą noge podwarzasz pod jego udo swoją nogą i przekrecasz go na plecy .A potem to juz dzwignia albo trzymanie albo co tam chcesz.
To tylko jedna z bardzo wielu mozliwosci.
POzdrawiam
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
dzieki, juz jakos sobie radze, znaczy zadziej z nim sparuje :D, zreszta juz coraz le[piej mi to wszystko wychodzi i z nim tez nie jest najgorzej, mysle, ze jeszcze troche popracuje nad technika i bedzie ok, w sumie nic odkrywczego rzucilbym wam sogi, ale niestety jak sie ostatnio zorientowalem nie moge, przykro mi i glupio zarazem, ze pare razy obiecalem i nic z tego, dopiro potem sie zorientowalem, ze nie da rady :/
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Pitt-sweep(po naszemu swip-bo nie wiem jak sie pisze w oryginale),ktory opisales jest dobry ale w chwili kiedy jestes jeszcze na kolanach,a nie w sytuacji gdy masz juz kogos na sobie w gardzie.
Do zadajacego pytanie-uwierz mi ze z czasem nauczysz sie tak bronic ze zadziej bedzie dochodzic do sytuacji ,iz pod kims lezysz i nie mozesz sie ruszyc
Szacuny
0
Napisanych postów
57
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1984
Mit20: nie wiem czy ćwiczysz BJJ, ale akurat w tym stylu siła nie jest czynnikiem najważniejszym:)
siłowo walczą zwykle początkujący a i tak ZAWSZE znajdzie się ktoś silniejszy...
technika, technika, technika a dopiero później siła
Szacuny
1
Napisanych postów
967
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
9601
Badpafcio nie cwicze bjj cwicze Judo .I zgadzam sie z toba ze technika przedewszystkim.Ale nie mozesz sie niezgodzic ze w parterze sila jest bardzo wazna.
Pozdrawiam