Ponad 90 proc. konserw sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zawiera bisfenol A - sztuczną substancję bardzo niebezpieczną dla zdrowia.
Lekarze ostrzegają, że wywołuje ona m.in. choroby serca, raka piersi, zaburza gospodarkę hormonalną i rozwój mózgu - alarmuje chemicalwatch.com.
>
Bisfenol A odkryto w puszkach rybnych, z owocami i warzywami, daniami z fasoli, zupami, przetworami z pomidorów oraz napojami gazowanymi. Substancja znalazła się w metalu, z którego wykonano konserwy.
Do tej pory sądziliśmy, że bisfenol A zawierają przede wszystkim opakowania i produkty z plastiku. Nasze ustalenia pokazują, że również producenci konserw narażają zdrowie konsumentów - mówi Mike Schade z Center for Health, Environment & Justice w Nowym Jorku, które zleciło badanie.
W laboratorium sprawdzono 50 różnych konserw kupionych w 19 stanach USA oraz w Ontario w Kanadzie.
Skopiowane z serwisu informacyjnego...
Zmieniony przez - bailbong w dniu 2010-12-31 02:30:33
no pain no gain