Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, aby wzmocnić nasz organizm. 

  1. Cynamon
  2. Imbir
  3. Anyż gwiaździsty
  4. Gałka muszkatołowa
  5. Pieprz czarny
  6. Ziele angielskie
  7. Pieprz cayenne
  8. Szafran
  9. Goździki
  10. Kurkuma

Oprócz tego warto dodać do swoich dań i napojów przyprawy, które są używane od wieków ze względu na ich potencjalne korzyści zdrowotne. Jakie przyprawy możesz włączyć do swojego menu? Jest ich naprawdę sporo, ale przyjrzyjmy się tym najpopularniejszym, które można kupić w każdym supermarkecie. Pamiętaj o nich także w kontekście sezonowego grillowania i deserów zjadanych przy tej okazji.

Cynamon

cynamon

Cynamon to znana wszystkim przyprawa, która doskonale będzie pasować zarówno w połączeniu z owocami, takimi jak jabłko czy gruszka, a także sprawdzi się jako dodatek do wypieków, takich jak ciasta i pieczywo. Możesz też spróbować posypać nim poranną miskę owsianki, czy dodać go do omleta lub placków. Cynamon ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także wzmacnia układ odpornościowy i obniża ciśnienie krwi. Badania wykazały, że cynamon może obniżać poposiłkowy poziom glukozy we krwi.

Imbir

Inną klasyczną przyprawą, która ma podobne właściwości do cynamonu, jest imbir. Dostępny zarówno w formie sproszkowanej, jak i świeży, imbir sprawdzi się w każdej kuchni i może być dodany do dań mięsnych, zup, wypieków i koktajli. Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa i sprawdzi się podczas chłodnych wieczorów. Przeciwutleniacze zawarte w korzeniu imbiru działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Imbir może też być pomocny przy mdłościach podczas ciąży, a nawet łagodzić dolegliwości związane z bolesnym miesiączkowaniem.

Anyż gwiaździsty

Anyż gwiaździsty pomaga w problemach trawiennych, takich jak wzdęcia, gazy, niestrawność i zaparcia. Picie herbaty anyżowej po posiłkach może pomóc Ci w tych problemach. Wystarczy zagotować go w wodzie przez 5 do 10 minut i wypić, kiedy dokuczają Ci dolegliwości ze strony układu trawiennego. Oprócz tego ma właściwości uspokajające i może wyciszyć układ nerwowy, dzięki czemu jest idealnym naparem przed snem.

Gałka muszkatołowa

Kolejną przyprawą o podobnych właściwościach do anyżu jest gałka muszkatołowa. Wpływa ona korzystnie na uwalnianie serotoniny, a także może pomóc wyciszyć układ nerwowy. Poza tym jest bogaty w przeciwutleniacze, a także ma właściwości antybakteryjne. Gałka muszkatołowa doskonale komponuje się z warzywami, takimi jak bataty czy dynia piżmowa. Możesz też dodać szczyptę gałki do filiżanki ciepłego mleka, aby uzyskać pyszny napój.

Pieprz czarny

pieprz czarny

Pieprzu czarnego nie brakuje chyba w szafce żadnej gospodyni. Ta popularna przyprawa to coś więcej niż podstawa każdej kuchni. Pieprz czarny zawiera piperynę, która jest alkaloidem, takim jak kapsaicyna, aktywny składnik znajdujący się w proszku chili i pieprzu cayenne. Piperyna ma świetne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, zwalczające choroby, a także wspomaga utratę tkanki tłuszczowej. Wykazano też, że piperyna pomaga łagodzić nudności, bóle głowy i problemy z trawieniem. Odrobina mielonego czarnego pieprzu może być smaczną przyprawą do gotowanych warzyw, dań makaronowych, mięs, ryb, drobiu i wielu innych.

Ziele angielskie

Ziele angielskie kojarzone głównie z rosołem zawiera żelazo, potas i selen. Znajdzie zastosowanie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcia czy wymioty. Niweluje też przykry zapach z ust. Ziele angielskie ma właściwości przeciwbólowe, a także świetnie sprawdzi się, kiedy dopadnie Cię przeziębienie. Spróbuj rozgnieść je moździerzem i dodać do pieczonych warzyw, gulaszu czy zup. Nadaje potrawie nie tylko wyraźny smak i aromat, ale pozytywnie wpłynie też na Twoje zdrowie.

Pieprz cayenne

pieprz cayenne

Pieprz kajeński produkowany z papryki cayenne ma wiele korzyści zdrowotnych. Zawdzięcza je kapsaicynie związkowi, który nadaje pieprzowi cayenne charakterystyczny pikantny smak. Dodanie go do diety może pomóc zmniejszyć stan zapalny i ochronić Cię przed niektórymi chorobami, w tym chorobami serca. Bardzo często pieprz cayenne jest składnikiem suplementów dedykowanym spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki zawartości kapsaicyny podnosi się temperatura ciała i zwiększa się tempo metabolizmu. Możesz używać pieprzu cayenne na wiele sposobów. Do gulaszu, zup, gorącej czekolady, sosów, omletów.

Szafran

Szafran jest dość drogą przyprawą i czasami trudno ją kupić. Ma wiele cennych właściwości, które warto poznać. Przede wszystkim poprawia nastrój, łagodzi objawy depresji, a nawet bóle menstruacyjne Oprócz tego działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, obniża ciśnienie krwi i może być przydatny w profilaktyce antynowotworowej raka. Szafran nadaje potrawom żółty kolor i doskonale pasuje do deserów, ale także warzyw i owoców morza.

Goździki

Goździki, które często dodawane są do zimowej herbaty albo grzanego wina mają także wiele właściwości leczniczych. Charakterystyczny zapach zawdzięczają zawartości eugenolu, który jest antyoksydantem. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu. Goździki są też bogatym źródłem manganu. Jedna łyżeczka zmielonej przyprawy zawiera 55% dziennej wartości manganu, niezbędnego do utrzymania funkcji mózgu i budowy mocnych kości. Warto mieć je w kuchni, w razie, gdyby zaczął boleć Cię ząb. Olejek goździkowy pomoże go złagodzić.

Kurkuma

Kurkuma to cudowna przyprawa, która zawiera związki nazywane kurkuminoidami o właściwościach leczniczych. Najważniejsza z nich to kurkumina, która jest głównym składnikiem aktywnym kurkumy. Nie sposób wymienić tu wszystkich wspaniałych właściwości tej przyprawy, a jest ich bardzo wiele. Ma działanie przeciwzapalne, antydepresyjne, obniża ryzyko powstania chorób serca, nowotworów i jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Warto rozważyć stosowanie kurkumy jako suplementu w postaci kurkuminy, ponieważ aby doświadczyć wszystkich cennych korzyści płynących z jej stosowania, musielibyśmy spożywać dość duże ilości tej przyprawy. Jest przyswajana jeszcze lepiej, kiedy towarzyszy jej czarny pieprz, który zawiera piperynę. Kurkumę możesz dodać do ryżu, zup, mięsa czy koktajli.

Świat przypraw jest bardzo bogaty oraz różnorodny i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Warto wybierać takie, które nie tylko lubią Twoje kubki smakowe, ale także te, które korzystnie wpłyną na Twoje zdrowie.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)