...
Napisał(a)
Witam, w jakie mięso najlepiej celować żeby jak najmniej ładować w siebie syfu? słyszałem że w piersi z kurczaka jest cała tablica mendelejewa a nie chce się czymś takim szprycować jednak białko trzeba z czegoś uzupełnić.
...
Napisał(a)
Kluczem do zdrowej, ale i w tym wypadku do bezpiecznej diety jest różnorodność. Oznacza to, że nie możesz bazować na jednym źródle białka, tylko starać się aby było ich najwięcej. Przecież nie musisz jeść każdego dnia piersi z kurczaka.
Jakie produkty wysoko-białkowe warto uwzględnić w swojej diecie?
- pierś z kurczaka (skoro jest w pytaniu)
- polędwiczki wieprzowe (rozsądna cena i podobna kaloryka do piersi z kurczaka)
- mięso z indyka
- tuńczyk z puszki (raz w tygodniu nie zaszkodzi)
- chude ryby takie jak: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz
- także ryby o większej zawartości tłuszczu takie jak: łosoś, pstrąg, makrela (raz na jakiś czas nie zaszkodzi też i śledź)
- jaja lub tylko białka jaj https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA_-opis39881.html
- nasiona strączkowe (polecam soczewicę i ciecierzycę)
- orzechy
- pestki dyni (które mają nawet do 40% białka na 100g)
- chude sery
- sery pleśniowe (np. na diecie tłuszczowej)
- odżywki białkowe https://sklep.sfd.pl/produkty.aspx?katid=119
Warto rozważyć większy udział białek roślinnych w diecie, gdyż to nie tylko moda, ale także zdrowsza alternatywa.
Prawda że jest z czego wybierać? ;)
Oczywiście każdego z tych źródeł białka można coś zarzucić, ale stosując różnorodność ograniczasz negatywny wpływ danego produktu. Tak samo jest z owocami i warzywami. Niektóre zawierają mniej metali ciężkich, a niektóre więcej, ale z drugiej strony w tym wypadku stosując różnorodność dostarczasz większego kompleksu witamin. To też potwierdza sens stosowania różnorodności w diecie.
Jakie produkty wysoko-białkowe warto uwzględnić w swojej diecie?
- pierś z kurczaka (skoro jest w pytaniu)
- polędwiczki wieprzowe (rozsądna cena i podobna kaloryka do piersi z kurczaka)
- mięso z indyka
- tuńczyk z puszki (raz w tygodniu nie zaszkodzi)
- chude ryby takie jak: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz
- także ryby o większej zawartości tłuszczu takie jak: łosoś, pstrąg, makrela (raz na jakiś czas nie zaszkodzi też i śledź)
- jaja lub tylko białka jaj https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA_-opis39881.html
- nasiona strączkowe (polecam soczewicę i ciecierzycę)
- orzechy
- pestki dyni (które mają nawet do 40% białka na 100g)
- chude sery
- sery pleśniowe (np. na diecie tłuszczowej)
- odżywki białkowe https://sklep.sfd.pl/produkty.aspx?katid=119
Warto rozważyć większy udział białek roślinnych w diecie, gdyż to nie tylko moda, ale także zdrowsza alternatywa.
Prawda że jest z czego wybierać? ;)
Oczywiście każdego z tych źródeł białka można coś zarzucić, ale stosując różnorodność ograniczasz negatywny wpływ danego produktu. Tak samo jest z owocami i warzywami. Niektóre zawierają mniej metali ciężkich, a niektóre więcej, ale z drugiej strony w tym wypadku stosując różnorodność dostarczasz większego kompleksu witamin. To też potwierdza sens stosowania różnorodności w diecie.
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU
Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.
Sprawdź
Polecane artykuły