DM: Byłeś zapracowany na początku 2006 wyjazdem do Południowej Korei. Co tam jest i co ty sądzisz o tym kraju?
F: Zostałem zaproszony przez Federację Sambo na festiwal Combat Sambo gdzie mój brat i ja dawaliśmy lekcje na seminarium dla koreańskich studentów sztuk walk.
DM: Jesteś facetem, który nie zapomniał o swoim stylu, Sambo. Zawsze jak tyko możesz startujesz w zawodach. Jak bardzo ważny jest ten rodzaj treningu w Sambo i przełożenie go na trening do kolejnych walk MMA?
F: Trening Sambo jest moim podstawowym treningiem do MMA i oczywiście używam mojego doświadczenia nabytego z MMA w przygotowaniach do następnych walk.
DM: W twojej ostatniej walce na PRIDE Shockwave 2005 zmierzyłeś się z Zuluzihno. Czego oczekiwałeś po nim? Okazało się łatwiej niż się spodziewałeś?
F: Nie, po prostu oczekiwałem starcia z Zuluzihno będzie dłuższe. Cokolwiek miało się stać stało się.
DM: Dotychczas zmierzyłeś się z wieloma Brazylijczykami: Ricardo Arona, Renato Sobral i Rodrigo „Minotauro" Nogueirą i z tymi trzema zawodnikami wygrałeś decyzją. Cz tego samego oczekiwałeś od Zuluzihno?
F: Nie, przygotowywałem się do tego by skończyć moją walkę z Zuluzihno szybko, próbuje kończyć tak każdą walkę.
DM: Miałeś problemy z prawą dłonią po tej walce. Co dokładnie jest kłopotem i jaki rodzaj operacji przeszedłeś?
F: Miałem problem z moim stawem w dłoni i złamanie po walce z Gary Goodridge’m. Po tej walce mój staw był coraz gorszy po każdej walce. Miałem operację dłoni 26 lutego i mój lekarz twierdzi, że wyniki są dobre.
DM: Miałeś operację w zeszłym roku?
F: Nie, jest to moja pierwsza operacja. Mam nadzieję, że z moją ręką będzie lepiej i będę w 100% gotowy do walki. Poza tym wyleczyć się na 95% to będzie dobrze. Mój doktor, że możliwość całkowitego wyleczenia jest duża.
DM: Kiedy będzie gotów do następnej walki?
F: Mój doktor powiedział, że to będzie możliwe po 8-10 miesiącach. Cóż nie można powiedzieć dokładnie ponieważ to zależy od procesów leczenia.
DM: Jesteś człowiekiem, który bije na ringu PRIDE FC. Nie miałeś jeszcze tam porażki. Jak utrzymujesz taką motywację podczas każdej walki?
F: Moja motywacja jest bardzo prosta. Myślę o każdej mojej walce jak o ostatniej. I muszę wszystkim pokazać wszystko co wiem i wszystko co potrafię w MMA.
DM: Pride organizuje OWGP. Pierwsze eliminacje są 5 maja w Osaka Dome. Co o tym sądzisz? Czy turniej zostanie zdominowany przez zawodników z HW?
F: Myślę, że to będzie bardzo interesujący turniej. Mnie osobiście niewiele znaczy duża różnica wagowa pomiędzy mną a moimi przeciwnikami.
DM: Kto był twoim najtrudniejszym przeciwnikiem w Pride: Nogueira, Crocop, Fujita?
F: Wszyscy oni mają specyficzną technikę walki i każdy z nich jest bardzo poważnym zawodnikiem. To nie są prości zawodnicy. Jakkolwiek mogę wyszczególnić moje walki z Crocopem i Nogueirą. W tych walkach wykorzystałem całe moje doświadczenie z walk.
DM: Na dzień dzisiejszy widzimy dominację z Rosji bądź byłego ZSRR. Mistrzem UFC w HW jest Andrei Arlovsky z Białorusi. Ty i twój brat, Sergei Kharitonov reprezentujecie Rosję. W K-1 Heroes i Shooto jest kilku dobrych zawodników z Litwy. Co sądzisz o tej dominacji zawodników z tego regionu i czy sądzisz, że zobaczymy niedługo ich więcej?
F: Zawodnicy z byłego ZSRR są na czołowych miejscach w rankingu i najmocniejsi. Będą mieli najwyższą pozycję w świecie MMA. Mam nadzieję zobaczyć w najbliższej przyszłości dominację zawodników z byłego ZSRR. Wciąż mamy duży wzrost i postęp w scenie MMA.
DM: Jesteś zawodnikiem Red Devil. Kto twoim zdaniem wypłynie z tego klubu w tym roku?
F: Jest tam wielu dobrych zawodników RD jak mój brat Alexander. Jeszcze Roman Zentsov, Amar Suolev i wielu młodych zawodników nie znanych jeszcze w publiczności MMA.
Chciał szczególnie wyróżnić takie nazwiska jak Erik Oganov i Ramazan Akhaddualev. Sądzę, że zobaczymy ich na międzynarodowych galach jak Pride w bliskiej przyszłości.
DM: Jak sądzisz czy jest jeszcze jakaś szansa żebyś znowu zmierzył się z Nogueirą? Dlaczego?
F: Jeżeli nikt nie potrafi mi stawić czoła i tylko Nogueira jest prawdziwym zawodnikiem to czemu nie? Jestem gotów zmierzyć się z nim.
DM: Co sądzisz o zmierzeniu się z twoim byłym kolegą z klubu, Kharitonovem? Jakieś wątpliwości?F: Żadnych. Jestem gotów się zmierzyć z Kharitonovem. Oczywiście jeżeli on nie obawia się walki ze mną.
DM: Jaką wiadomość chciałbyś przekazać czytającym ten wywiad?
F: Niestety, nie mogę walczyć niedługo z moją dłonią podczas okresu rehabilitacji po operacji. Spróbuje się wykurować i zacząć trening ASAP. Mam nadzieję będą zadowoleni z mojego powrotu i moich wygranych. Stokroć dziękuję i jestem wielce wdzięczny wszystkim moim fanom, którzy wierzą we mnie. Do zobaczenia wkrótce na ringu.
źródło: http://news.adcombat.com/
Zmieniony przez - Weasley w dniu 2006-03-11 15:32:39
Mirko Cro cop: http://www.sfd.pl/temat200862/
F. Emelianenko: http://www.sfd.pl/temat200031/
Ricardo Arona: http://www.sfd.pl/Ricardo_Arona_-_profil_+_biografia-t202915.html