GLUTAMINA
Jest najważniejszym aminokwasem dla adaptacji wysiłkowej tkanki mięśniowej. Magazynuje azot organiczny - sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Dystrybuuje grupy aminowe do transaminacji aminokwasów i, ostatecznie, syntezy białek mięśniowych. Działa anykatabolicznie - hamuje aktywność hormonów katabolicznych katabolicznych enzymów lizosomowych, niszczących białka mięśniowe.
Przy współudziale glukozy tworzy glukozaminę - substancję ochraniającą aparat ruchu przed zmianami przeciążeniowymi. Stanowi żródło energii, alternatywne do glukozy, dla tkanek: mięśniowej i nerwowej. Ogranicza metabolizm glukozy, co ułatwia gromadzenie glikogenu w tkance mięśniowej i hamuje gromadzenie się tłuszczu w tkance tłuszczowej. Wzmaga wytwarzanie i uwalnianie się hormonu wzrostu, co sprzyja rozwojowi tkanki mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej. Wpływa na poziom kwasu glutaminowego, neuroprzekażników, niezbędnych do utrzymania wysokiej sprawności psychoruchowej. Ulega przemianie do glutationu i podnosi poziom tej substancji do 40 %. Glutation, jako antyoksydant, stabilizuje błony lizosomów i hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych. Jako transporter aminokwasów aminokwasów cyklu gamma glutamylowym, ułatwia syntezę białek i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Glutamina również wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia oraz obniża poziom kwasu mlekowego.
DAWKOWANIE:
DNI TRENINGOWE : około 11 gram dziennie w podzielonych dawkach, bezpośrednio po zakończeniu treningu 5 gram*, przed snem 3 gramy, w godzinach ranny przed pierwszym posiłkiem 3 gramy.
DNI NIE TRENINGOWE : około 6 gram dziennie w podzielonych dawkach, przed snem 3 gramy, w godzinach ranny przed pierwszym posiłkiem 3 gramy.
* 5 gram = łyżeczka do herbaty
Jest najważniejszym aminokwasem dla adaptacji wysiłkowej tkanki mięśniowej. Magazynuje azot organiczny - sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Dystrybuuje grupy aminowe do transaminacji aminokwasów i, ostatecznie, syntezy białek mięśniowych. Działa anykatabolicznie - hamuje aktywność hormonów katabolicznych katabolicznych enzymów lizosomowych, niszczących białka mięśniowe.
Przy współudziale glukozy tworzy glukozaminę - substancję ochraniającą aparat ruchu przed zmianami przeciążeniowymi. Stanowi żródło energii, alternatywne do glukozy, dla tkanek: mięśniowej i nerwowej. Ogranicza metabolizm glukozy, co ułatwia gromadzenie glikogenu w tkance mięśniowej i hamuje gromadzenie się tłuszczu w tkance tłuszczowej. Wzmaga wytwarzanie i uwalnianie się hormonu wzrostu, co sprzyja rozwojowi tkanki mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej. Wpływa na poziom kwasu glutaminowego, neuroprzekażników, niezbędnych do utrzymania wysokiej sprawności psychoruchowej. Ulega przemianie do glutationu i podnosi poziom tej substancji do 40 %. Glutation, jako antyoksydant, stabilizuje błony lizosomów i hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych. Jako transporter aminokwasów aminokwasów cyklu gamma glutamylowym, ułatwia syntezę białek i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Glutamina również wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia oraz obniża poziom kwasu mlekowego.
DAWKOWANIE:
DNI TRENINGOWE : około 11 gram dziennie w podzielonych dawkach, bezpośrednio po zakończeniu treningu 5 gram*, przed snem 3 gramy, w godzinach ranny przed pierwszym posiłkiem 3 gramy.
DNI NIE TRENINGOWE : około 6 gram dziennie w podzielonych dawkach, przed snem 3 gramy, w godzinach ranny przed pierwszym posiłkiem 3 gramy.
* 5 gram = łyżeczka do herbaty