Szacuny
1
Napisanych postów
242
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
20497
Witam forumowiczów, kilka dni temu podczas badania echa serca lekarz stwierdził u mnie powiększenie aorty ponad górną granicę , zabronił jakichkolwiek ćwiczeń na siłowni jedynie rekreacyjne "ćwiczenia" nie nadwyrężające serca. Ćwiczę już kilka lat, na badanie poszedłem namówiony przez ojca który też ćwiczył w latach młodości teraz jest szykowany na operację zastawki. Wadę prawdopodobnie odziedziczyłem genetycznie przez ojca. I tu pytanie może ktoś się orientuje przy takiej wadzie czy są jakieś ćwiczenia może troszkę bardziej wymagające niż rekreacyjny trening dla seniorów , a jednocześnie nie wpłyną negatywnie na serce. Wiadomo zdrowie/życie najważniejsze, ale ciężko mi będzie z dnia na dzień po kilku latach rzucić żelastwo:'-(
Szacuny
209
Napisanych postów
8489
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
129311
Myślę, że ciężko doradzić coś w kwestii ćwiczeń, zwłaszcza przy wadzie serca, gdzie chodzi o Twoje zdrowie. Tak naprawdę większość osób tu na forum ćwiczy rekreacyjnie. Na pewno musisz się upewnić na jaki wysiłek możesz sobie pozwolić, więc po prostu porozmawiaj o tym jeszcze z lekarzem.
Szacuny
1
Napisanych postów
242
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
20497
Dam cytat z wyniku badania:
"Prawidłowa wielkość jam serca. Poszerzona wstępująca część aorty bez cech rozwarstwienia. Grubość i kineza mm.komór w normie . Śladowa faza zwrotan do LK (+) . Pozostałe zastawki w normie . Płyn (-) "
Szacuny
16
Napisanych postów
163
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1711
Interpretując: Masz niedomykalność zastawki aortalnej. Pisze, że śladowa fala zwrotna. Może jest to norma, a nawet raczej jest to norma. Co do aorty wstępującej. Skoro napisane jest poszerzona wstępująca część aorty i nie jest napisane jaki jest jej wymiar to kardiolog, który Ci robił to badanie jest co najmniej leniwy. To jest poważna sprawa. Powinienieneś zrobić echo serca u fachowca, aby wykluczyć patologie zastawki(niedomyklaność, ew. dwupłatkowość) oraz dokładnie określić poszerzenie aorty. Co z ciśnieniem krwi u Ciebie, co z cyklami sterydowymi? To wszystko ma wpływ na aortę. Ciśnienie krwi najbardziej. Daj znać jakie masz ciśnienie i czy masz zamiar wybrać się na echo prywatnie, bo ileż można czekać ze skierowaniem.
węglarka nie chodzi, bo paliwo za drogie, ale na sucho też można czynić postępy!
Szacuny
1
Napisanych postów
242
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
20497
Badanie było u fachowca, po prostu nie wypisałem wszystkiego, daje zdjecie wyniku troche nie wyraźne ale da się odczytać, z wazniejszych chyba aorta wstępująca: 4,5 cm