Chciałbym zaproponować mój sprawdzony przepis na super kurczaka.
Składniki:
1 Kurczak około 2kg
2 Marchewka 3-4 duże
3 Kapusta biała lub włoska (ja preferuję białą) 10-15 liści
4 Przyprawy: sos sojowy, rosołek, sól pieprz lub wegeta (tej nie używam)
Do wykonania potrzebne jest nam naczynie żaroodporne duże aby zmieścić całego kurczaka.
Wykonanie:
Kurczaka gotujemy w wodzie z rosołkiem przez 15-20 minut. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne wlewając do niego wodę z rosołkiem najlepiej z garnka w którym gotujemy wcześniej kurczaka dodajemy do wszystkiego 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Bierzemy się za kapustę obieramy liście z główki i układamy w naczyniu żaroodpornym na wcześniej przygotowaną zalewę. Pierwsza warstwa dodajemy nieco sosu sojowego i przypraw, marchewki startej na tarce, druga warstwa znów marchewka i przyprawy. Warstwy układamy wg upodobań. Na wierzch kładziemy kurczaka i przykrywamy wszytko.
Kolejny etap to pieczenie w temp. 180 stopni przez 45-60 minut.
Całość ma kapitalny smak.
Wartości odżywcze:
Ciężkie do policzenia w zależności od wielkości kurczaka i ilości dodanych marchewek i kapusty.
Proponuję na pierwszy raz wykorzystać piersi do posiłków przed terningowych do tego makaron brązowy.
Z pozostałości kurczaka robię zawszę zasmażkę tj:
Wyciągam samo czyste mięso z udek, skrzydełek do tego kapusta i marchewka oraz ryż brązowy. Wszystko smażę na oliwie z oliwek ok 5g i mam na dwa kolejne posiłki.
Wartość zasmażki: ( ja robię porcie)100g mięsa, 50g ryżu brązowego, 50 kapusty z marchewką. Doskonałe na posiłek przed i po treningowy.
B - 18
T - 10
W - ok 40g
Danie pyszne i proste. POLECAM!!!Fotka już po opracowaniu piersi na pierwszy dzień:)