Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest
przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte
są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor,
siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo
podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15
lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i
dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości
paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach,
astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną,
ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty
skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda
stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów.
Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i
zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można
spożywać je dodając do kasz i twarogów.
Co Wy na to?
Zmieniony przez - bartek895 w dniu 2010-07-03 23:39:15