Szacuny
28
Napisanych postów
5005
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
19714
witam, wiem że było dużo tematów (czytałem na ten temat) lecz wyczytałem, że:
SPORTOWCY:
* Przekształca składniki pokarmowe na energię
* Wspomaga wzrost mięśni oraz redukcję tkanki tłuszczowej
* Bierze udział w transporcie tlenu, produkcji hemoglobiny przez co zwiększa wydolność oraz wytrzymałość.
* Znacząco skraca czas regeneracji, ponieważ krew jest w stanie przenosić więcej życiodajnego tlenu do komórek mięśniowych oraz umożliwia naszym komórkom łatwiejsze absorbowanie składników pokarmowych tak bardzo potrzebnych do szybkiej regeneracji.
Szacuny
28
Napisanych postów
5005
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
19714
Wszystko przeczytałem, świetny artykuł !
-jakoźródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu),
-jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego (Canola),
-jako źródlo kwasow tłuszczowych wielonienasyconych: tran, olej lniany wysokolinolenowy, olej z orzechow włoskich, z pestek z dyni.
z tych ostatnich tłuszczy rzadko korzystam (lub nieświadomie, z braku wiedzy nt. spożywanym posiłku).
Nie wiedziałem też, że to węglowodany są powodem tycia a nie tłuszcze...
Kolego, jeszcze raz świetny art !