Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
69
hym.. małe pytanie raczej do ossób zajmujących sie dietetyką.
problem mam taki: mam troche (^^) słabe kości jako mała dziewczynka miałam niedobory wapnia no i skończyło sie krzywicą... pokutuje do dziś^^ na treningu staram sie uwazac na stare kontuzje no ale... nie zawsze sie udaje :)
Jednym słowem co wcinać i co omijac zeby zwiekszyc ilosć wapnia... nie chce brac tabletek bo to rozwali mi zołądek^^
AHA danonków jesc nie bede^^
Szacuny
6
Napisanych postów
871
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
15919
haj!
mozna zakupic rozpuszczalne i nie bedzie takiego problemu z zoladkiem. fasola biała ma ok. 47% wapnia w 100g. spozywam czasem. dlugo sie gotuje 50min (najlepiej takie nasionka wczesniej moczyć <noc>) trzymaj sie:-*
Szacuny
6
Napisanych postów
871
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
15919
jeszcze to
Źródła
* Wszystkie produkty nabiałowe oprócz masła
* Fasola, groch
* Warzywa (buraki, kapusta włoska, kapusta ogrodowa, szpinak-NIE)
* Ości znajdujące się w puszkach z rybami konserwowymi
i wit D jest potrzebna. tran w płynie moze dostarczyć troche
Szacuny
20
Napisanych postów
465
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
15295
fasola biała ma ok. 47% wapnia w 100g bez przesady
MLEKO & przetwory. W szczególności sery żółte (duuużo więcej na 100g niż pozostałe). Co najmniej 50% dziennego spożycia wapnia powinno pochodzić z powyższych. A im więcej tym lepiej. (chyba że nie trawisz laktozy)
Poza tym jeszcze kapusta, brukselka itp. Fasola, groch. Sardynki i inne ryby morskie. Orzechy, migdały, mak (tylko nasiona )
Ja na przykład zawsze jadłem (nieświadomie) wapń w ilościach znacznie powyżej normy, ale skutkiem tego nigdy nie złamałem niczego (choć wiele razy miałem ku temu okazję).