SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Troszke o Białku

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2925

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 399 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6133
Moze jest juz cos podobnego ale zawsze sie przyda

Białko jest podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Wykorzystywane jest one w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów. @Białko to związek organiczny, które syntetyzują wszystkie tkanki i narządy organizmu, przy czym najaktywniejsze pod tym względem są wątroba oraz mięśnie. Może powstawać również z produktów przemiany enzymów i innych białek.

W ludzkim ciele powstaje około 300 gram białka dziennie, chociaż średnie spożycie białka wynosi zaledwie 70 gram. Każde białko zbudowane jest z ‘cegiełek’, czyli aminokwasów endogennych albo egzogennych. Znane jest 21 aminokwasów, z czego dziewięć są to aminokwasy egzogenne, to znaczy takie, które nie mogą być wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być dostarczane w diecie. Natomiast aminokwasy endogenne wytwarzane są przez sam organizm, na bazie związków pośrednich metabolizmu węglowodanów.

Wyróżnia się dwie główne grupy białek:
• pełnowartościowe
• niepełnowartościowe

Białko, które zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów w wystarczającej ilości do podtrzymania życia to białko pełnowartościowe. Występują w takich produktach, jak mięso, ryby, mleko, ser czy jaja. Natomiast warzywa, ziarna, nasiona, czy orzechy dostarczają białko niepełnowartościowe, co znaczy, że poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. fasola z ryżem, czy masło orzechowe na chlebie razowym. Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów.

Przykłady produktów wysokobiałkowych:
• Tłuste - mięso, łosoś, jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty
• Chude - tuńczyk, białko jaj, czerwona fasola, odtłuszczone mleko, chudy żółty ser

Białko trawione jest początkowo w żołądku, ale przede wszystkim w jelicie cienkim. Metabolizowane są w wątrobie, głównie na materiał budulcowy tkanek. Białko nieprzeznaczone na cel strukturalny może stać się źródłem energii, dostarczając 4 kalorie na gram. Około 98% białka pochodzenia zwierzęcego, oraz około 80% białka roślinnego jest wchłaniane z przewodu pokarmowego.

Zapotrzebowanie na białko zależy od danej osoby i jej dziennej aktywności. Wzrost tkanek, który wynika ze wzrostu całego organizmu, zranienia, ćwiczeń siłowych, czy ciąży ma wpływ na zapotrzebowanie na białko. W czasie choroby, białko jest wykorzystywane nie tylko do naprawy, ale również jako źródło energii. Osoba dorosła powinna spożywać od 65-100g białka na dobę (0,75-0,8 g/kg masy ciała) w zależności od płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. W trakcie przemian białka dochodzi do produkcji azotu, co powoduje zwiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usuwanie. Może dojść do odwodnienia, ponieważ nerki potrzebują więcej wody do rozcieńczenia azotu. Z kolei odwodnienie może wpływać na wydajność pracy. Dlatego jest ważne, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie podczas spożywania dużej ilości białka.

Odchudzanie prowadzi do tego, że organizm zaczyna zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet do tego stopnia, że niszczone są ważne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie. Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte na naprawę tkanek, wzrost, czy jako źródło energii jest przekształcany w tłuszcz i przechowywany.

MIKI ;)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 3809 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 41709
przyda się

tylko jeden klub
kocham aż po grób...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 793 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 34176
Około 98% białka pochodzenia zwierzęcego, oraz około 80% białka roślinnego jest wchłaniane z przewodu pokarmowego.

To mi sie przydało duchowy sog :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 187
sog leci!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 6 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 128
Same bzdury powtarzane tysieczny raz do potegi tysiecznej. Praktycznie kazdy pokarm pochodzenia roslinnego zawiera wszystkie 9 aminokwasow egzogennych. Nawet jablko czy salata ma wszystkie 9 niezbednych aminokwasow. Ludzie zacznijcie w koncu opierac sie na prawdziwych danych, a nie wyssanych z placa bzdetach.

http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

Pod tym linkiem macie chyba kazda mozliwa potrawe, rosline, owoc, mieso, jajo, mleko etc. Mozecie tam sprawdzic co zawiera poszczegolny produkt. Wykaz witamin, aminokwasow, tluszczy, mineralow iid. Wszystko dokladnie przebadane, bazda danych jest imponujaca i caly czas sie powieksza. Oczywiscie wszystko w jezyku angielskim.

Mozna tez pobrac program z baza danych i zainstalowac go na komputerze.
http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=5720 pcs21.exe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 53 Wiek 31 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 733
"Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte na naprawę tkanek, wzrost, czy jako źródło energii jest przekształcany w tłuszcz i przechowywany. "

Przypadkiem nie zamienia sie ono w mocznik?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kakao? Pomocne przy odchudzaniu?

Następny temat

pytanie o diete ;/

WHEY premium