SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sogi za odp.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 3549

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 131 Wiek 45 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1465
Mój kumpel napisał mały referacik na temat batona energetycznego.
powinienem podać linka ale nie wiem czy to nie będzie znowy rozciąfało tego tematu na różne odnośniki więc zrobie copy paste :)
kumpel nazywa się fidel i cwiczy triatlon

kiedyś znalazłem na sieci dość interesujący przepis na batona energetycznego . Wypróbowałem i całkiem nieźle się sprawdzał szczególnie na dłuższych wypadach rowerowych.
oto przepis:
Do przygotowania batonów będą nam potrzebne: ( w nawiasach podane proporcje np. szklanki)
· płatki owsiane(2,5)
· rodzynki(1)
· wiórki kokosowe(1)
· orzechy (najlepiej włoskie)(1)
· ziarno słonecznika(1)
· owoce suszone(1)
· miód(2)
· cukier(2)
· mleko w proszku(1-2)
· bułka tarta lub sezam
Zaczynamy od wyprażenia płatków owsianych- wysypujemy je na blachę i wkładamy do piekarnika na około 20min w temperaturze około 180*C. Na małym gazie podgrzewamy miód z cukrem. Robimy to tak długo aż cukier się rozpuści w miodzie ( oczywiście pomagamy mu mieszając miksturę:) ). Gdy miód się będzie podgrzewał siekamy orzechy i wsypujemy do dużego garnka. Tam też wrzucamy resztę składników- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy włoskie ( można też dodać trochę laskowych, ziemne raczej się nie nadają), słonecznik i owoce suszone ( jak są za duże to też warto posiekać). Warto też dodać bakalie typu skórka pomarańczowa itp. Wsypujemy też mleko w proszku. Jednak tu trzeba uważać. Im więcej mleka w proszku tym batony będą bardziej twarde, im mniej tym bardziej będą się lepiły od miodu. Ogólnie to trzeba z tym poeksperymentować. Gdy już mamy przygotowaną suchą masę, płatki są wyprażone, a cukier się rozpuścił, można wszystko razem pomieszać. Ważne aby wymieszać dokładnie i aby cała masa miała jednakową konsystencję. Teraz wszystko wykładamy na blachę( najlepiej jak jest pokryta specjalnym papierem do pieczenia). Teraz wkładamy do piekarnika dosłownie na 5 minut w temperaturze około 180* . Po wyjęciu masa powinna być trochę bardziej plastyczna, więc możemy uzyskać powierzchnię równej grubości. Teraz zostawiamy blachę na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc). Teraz musimy pokroić batony. Mi z blachy wychodzi 28 batonów o rozmiarach mniej więcej 3x10cm ( przy założeniu, że jedna jednostka w proporcjach równa się jednej szklance) . Zazwyczaj batony są klejące tylko od spodu. Możemy wybrnąć w dwa sposoby- posypując kleistą powierzchnię sezamem lub... bułką tartą. O ile sezam podobno kolarzowi nie pomaga o tyle bułka tarta jest ok, bo jej prawie nie czuć :). W każdym razie Życzę smacznego :)

Tylko w dżemie siła drzemie
http://www.polskieserce.pl 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Następny temat

Jaka woda po treningu?

WHEY premium