SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Proces obróbki termicznej żywności a jej kaloryczność

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 698

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 38 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 120
Witajcie.
Czy ktoś z Was interesuje się może szerzej kwestią wpływu obróbki termicznej na przemiany zachodzące w żywności? Nie mam tu na myśli utraty witamin czy minerałów, bo akurat o wrażliwości poszczególnych składników pokarmowych na wysokie temperatury materiałów jest dość sporo- mnie bardziej nurtuje pytanie, jakie procesy zachodzą w żywności w czasie obróbki termicznej wpływając na jej kaloryczność. Czy inna wartość kaloryczna tego samego produktu w formie surowej i formie gotowanej/pieczonej/parowanej (o smażonej nie wspominam, bo tu, jak się domyślam, jest to kwestia dodawanego do smażenia tłuszczu) jest związana wyłącznie z utratą wody, czy istnieją jeszcze jakieś inne kwestie wpływające na te różnice?
Jeśli ktoś interesuje się tematem i będzie w stanie udzielić mi jakichś szerszych informacji, będę ogromnie wdzięczna, takżę za odesłanie do jakichś wiarygodnych, ciekawych źródeł.

Dzięki z góry za pomoc!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja 100kg, sprawdzenie diety

Następny temat

Pomoc w sprawie diety na redukcje

WHEY premium