Potrzebne składniki (w moim przypadku na da dni):
- 1 kg pierś z kurczaka
- 3-4 średnie marchewki
- 2-3 pietruszki
- 1 średni seler
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki śmietany
- ok. 4 łyżki mąki (u mnie pszenna)
- 3 ziela angielskie
- 2 duże listki laurowe
- sól
- pieprz
- kostka warzywna
- 2 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy)
Piersi myjemy czyścimy i dzielimy na mniejsze kawałki a następnie wrzucamy do gotującej się wody z solą pieprzem oraz kostką warzywną. Gotujemy ok. 10 min. W między czasie zbieramy szumowiny i na patelni smażymy do zarumienienia pokrojoną w piórka cebulę. Po wyznaczonym czasie dodajemy obrane warzywa oraz cebulkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Jeśli wszystko będzie już ugotowane wyciągamy mięso marchewkę pietruszkę oraz seler. Mięso kroimy w kostkę a warzywa w talarki i przekładamy np. do woka. Pozostały wywar w miarę potrzeby zredukować a następnie zagęścić śmietaną oraz mąką. Wszystko razem połączyć i dusić jeszcze chwile pod przykryciem. Ja szamam oczywiście z ryżem oraz surówką z młodej kapusty marchewki cebuli szczypiorku i koperku.
Makro: kcal BTW
Cyc: 1040 215/13/0
Olej: 176 0/20/0
Mąka: 175 5/1/37
Śmietana: 94 1/9/2
RAZEM 1485kcal BTW 226/43/39