Witam, lekarz zastanawia się nad operacją, ponieważ wynik rezonansu mam prawie idealny ale gdy zbadał moją kostką stwierdził, że jest w ogóle niestabilna. Nie jestem w stanie zrobić przysiadu ani biegac itp. Jestem już po jednej rekonstrukcji więzadeł strzałkowych stawu skokowego, która miała miejsce dwa lata temu. Po tej operacji znów skręciłam kostkę, po pół roku kazali mi zrobić usg. Cały czas chodzę na rehabilitację ale stabilności się nie da przywrócić. Teraz lekarz skierował mnie do innego lekarza i on ma podjąć decyzję czy będzie operacja. Chciałabym zapytać o wasze zdanie co myślicie na ten temat? Opis rezonansu w załączniku a usg staw skokowo-goleniowy ze śladem wysięku bez przerostu fałdów błony maziowej. Przy dystalnym zarysie kości strzałkowej widoczne zwapnienie śr. ok. 0,5 cm (do różnicowania z fragmentem kostnym) 1. Więzadło skokowo-strzałkowe przednie: w badaniu dynamicznym z cechami uszkodzenia conajmniej 2-ego stopnia. 2. więzadło piszczelowo-strzałkowe przednie: zachowane 3. więzadło piętowo-strzałkowe: zachowane 4. więzadło trójgraniaste: j.w. 5. inne: ścięgna m.m strzałkowych oraz ścięgna m.m zginaczy ok. zatoki stępu bez cech uszkodzenia i bez wysięku w pochewkach ścięgnistych.

Krzysztof Piekarz