SKŁADNIKI:
- kurczak piersi 300g
- marchew 150g
- fasola szparagowa 200g
- ziemniaki 200g (gotowane)
- papryka
- por
- cebula
- żółtko jaja
- 30g oliwy z oliwek
- ocet
- przyprawy (sól, cukier, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano, rozmaryn, curry)
Najpierw robimy sosik majonezowy:
Do miseczki dajemy żółtko, solidną szczyptę soli i cukru (myślę że taka ilość nikogo nie zabije oraz małą łyżeczkę octu albo soku z cytryny.
Wszystko razem ucieramy na gładką jednolitą masę
Jak wszystko się połączy bardzo powoli dolewamy oliwę i ciągle mieszamy np trzepaczką do jajek, robimy tak aż skończy się oliwa a w miseczce powinniśmy mieć coś alla majonez
Nasz majonezik przyprawiamy, ja dałem ostrą paprykę, bazylię, oregano i odrobinę curry, całość mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzło
Jak sosik się przegryza, kroimy ugotowaną aldente marchewkę i fasolkę oraz ziemniaki na dość dużą kostkę, dodajemy posiekane drobno por, cebulę, paprykę. Kurczaka też siekamy w kostkę (miałem z poprzedniego dnia marynowany w pikantnej przyprawie kamisa i upieczony w piekarniku)
Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy nasz majonezik i znów mieszamy. Całość najlepiej schować do lodówki żeby się przegryzło... kolejnego dnia smakuje bardzo dobrze
Zmieniony przez - karasu w dniu 2014-12-10 12:42:41